Wellnet blog

Kerüld a palackozott vizeket!

2016.12.12 14:00

Az ásványvizek valamivel jobbak, mint a cukros üdítők, de van némi gond velük. Az mellett, hogy irreálisan drágák, kényelmetlenek, rettetntően környezetszennyezőek, nem alkalmasak mindennapi ivóvíz fogyasztásra.

Az emberi faj több százezer éves evolúciója során mindig forrásvizet, vagy olyan folyóvizet ivott, amely úgynevezett kis sótartalmú édesvíz, ami a tetejében még szagmentes is.

 

Erre a manapság jellemző büdösödő csapvízre úgy reagált, hogy leszokott a vízről és egyszerűen mást kezdett el inni. Először a cukros üdítők váltak „népszerűvé”, amelyek egyáltalán nem nevezhetőek egészséges vízpótlónak. Aztán divatossá váltak a „természetes ásványvizek”.

 

Az aggodalom abból adódik, hogy amikor a „palackozott természetes ásványvíz” magyar szabványt megalkották, az alkotók arra nem is gondoltak, hogy emberek óriási tömege naponta, ivóvíz helyett fogyasztja e különleges vizeket.

 

A szabványalkotók úgy gondolták akkoriban, hogy az ásványvizet időnként fogyasztják csak az emberek, ezért nagyon liberális határértékeket írtak az egyes vízben található komponensek határértékének táblázatába. A laikus fogyasztó azt hiszi naivan, hogy az ásványvíz talán még az ivóvíznél is jobb, és ez az, amiben nagyon téved! Sajnos igen sokan az emberi szervezetet károsan megterhelő, rossz minőségű „ásványvizet” fogyasztanak.

 

A legtöbb ásványvíz esetében a magas sótartalom a „bűnös”. Az ivóvíz szabvány 1000 milligramm/liter sótartalmat (szárazanyag tartalomnak is írják a palackokon) enged meg, míg az ásványvizeknél akár 3000, sőt 6000 mg/l-t is eltűr! A túl nagy sótartalmon belül tetézi a gondot, hogy legtöbbször az ártalmas nátrium (Na-val jelölik) tartalom az oka, amely kedvezőtlen hatásai közül most csak a vérnyomást növelő hatást emeljük ki. Az ivóvízszabály alapján a természetes ásványvíz a biológiai vízigény teljes vagy részleges kielégítésére csak fogyasztási előírásokkal alkalmazhatóak. A fogyasztói előírások jól-rosszul akár még fel is kerülnek az ásványvíz palackokra, csak sajnos ezeket senki nem veszi figyelembe, a gyártók meg tapintatosan hallgatnak.

 

Az ásványvizek egy részében szinte alig van a számunkra fontos kalciumból (Ca) és magnéziumból (Mg). Az ivóvíz szabvány ezekre előír egy minimális értéket, ami egyes ásványvizekből sajnos hiányzik (hiánya elősegítheti a csontritkulást).

 

Az ásványvizek másik véglete is előfordul: találkozni lehet 100 mg/l-nél is kisebb só koncentrációjú ásványvizekkel, ezeket gleccservizeknek is nevezik, ami utal eredetükre.


A baj azonban a nagyon kis só koncentrációból adódik. Ismert, hogy mind a nagyon sós a tengervíz, mind a só mentes desztillált víz fogyasztásától elpusztul az ember. A nagyon kis só koncentrációjú víz „távozásakor” értékes só mennyiséget rabol magával a szervezetből.

 

Még mű-vízzel is lehet találkozni a boltokban. Sőt, rá is van írva: készült desztillált vízből, ezt és ezt a sót hozzáadva! Igaz, nincs is ráírva, hogy „ásványvíz”, de szépen odateszik a boltban az ásványvizek közé, és a laikus vásárló (olvasgatás hiányában) máris része egy „kész átverés só”-nak.

 

Guzorán István
ivóvíz tanácsadó
Wellnet Kft.