Wellnet blog

Miért káros a dehidratáció

2018.09.25 11:00

 

Ahogy a szervezet vízmérlege egyre inkább a veszteségek irányába tendál, egyre több és egyre súlyosabb jele lesz annak, hogy a szervezetnek sürgősen vízre van szüksége.

A szervezet első válasza a dehidrációra egyrészt a folyadékbevitel fokozása, amire a szomjúságérzet megjelenése és egyre intenzívebb válása serkent. Másrészt a vízveszteség(ek) minimalizálására törekszik a szervezet, így a vesével való vízkiválasztást csökkenti. Ennek elsődleges, szemmel látható jelei is vannak, a vizelet koncentráltabbá, sötét sárga színűvé válik.

 

Mik a szervezet vízhiányának a jelei?

  • szájszárazság alakul ki, ami önmagában is ivásra serkentő inger
  • a szem könnyfolyadék-termelése csökken, a szem szinte kiszárad
  • a vizelet mennyisége csökken, az egyébként világos szalmasárga színe sötétebbé válik, erősebb illatú lesz
  • a szellemi és a fizikai teljesítmény csökken
  • az izzadás mértéke visszaesik, majd abbamarad
  • fájdalmas izomgörcsök léphetnek fel
  • a bőr szárazzá válik
  • erős, heves szívverés, szívdobogás tapasztalható
  • gyengeségérzet, erőtlenség jelentkezik
  • zavartság, kóma léphet fel.

 

 

Ahogy a szervezet egyre nagyobb vízhiánnyal küzd, egyre több kompenzáló reakciót indít el, nem adja fel az életben maradásáért folytatott harcot.

 

Annak érdekében, hogy a vérkeringés ne omoljon össze, és a vér által szállított tápanyagok és oxigén továbbra is eljussanak a sejtekhez, változások tapasztalhatók a keringési rendszerben. Az erek összehúzódnak és a szívösszehúzódások percenkénti száma, a pulzusszám – ami ideális esetben percenként kb. 72 - megnő. Az összehúzott erekben a dehidráció miatti csökkent vértérfogat is képes egy még elviselhető vérnyomást fenntartani, és a fokozott szívmunka gyakrabban pumpál vért az erekbe.

A szív egy ideig, a kiszáradás egy bizonyos fokáig még képes fenntartani a szervezet működését.

 

Az 5-7 %-os vízveszteség azonban már egészséges férfiak esetén is szívritmuszavarokat okoz.

 

A szervezet egyre több szövettől és szervtől vonja meg a vizet, hogy az életfontosságú szervek (agy, szív, tüdő) továbbra is elegendő mennyiségű vízhez juthassanak. Szomjazás esetén a szerveket, szervrendszereket tekintve szinte elsőként az izmoktól vonja meg a szervezet a vizet, amire az izmok fokozott ingerlékenységgel válaszolnak. Ez fájdalmas izomgörcsökhöz vezethet.

 

A szervezeten belüli víz-átcsoportosítás, vízelvonás áldozata lesz a bőr is, ami amellett, hogy szárazzá válik, hűvös tapintású is lesz.

 

A dehidráció tartós fennállásának következményeként az öregedési folyamatok felgyorsulnak, a salakanyagok lerakódása kifejezettebb lesz, vesekő, köszvényes roham alakulhat ki.

 

A vér besűrűsödése miatt a test egyes részei oxigénhiányos állapotba kerülhetnek.

Ha a szervezet kompenzáló mechanizmusai már nem képesek fenntartani a létfontosságú szervek megfelelő mennyiségű vízzel való ellátottságát, akkor a létfontosságú szervek zavara is megjelenik a tünetek között. Zavartság, általános gyengeség, majd kóma és súlyos szervi károsodások léphetnek fel. Ha a szervezet ekkor sem kapja meg az élethez szükséges vizet, tovább romlik a szervezet állapota.


Mindezek felett jó tudni, hogy az újszülött babának 80%-a a felnőtt ember testének 50-60%-a, míg az agy 80%-a víz.

Nem véletlen tehát, hogy a vízhiány ilyen szélsőséges és ártalmas hatást gyakorol a testünkre.

Sokan a fent leírtak ellenére sem isznak elegendő vizet, mert nem ízlik a csapvíz, a palackozott vízről meg tudjuk, hogy irreálisan drága és borzasztóan környezetszennyező.

Akkor mi a megoldás?

A finom vizet előállító víztisztítók, amelyek a csapvízből magas élvezeti értékű minősített ivóvizet állítanak elő.

 
Guzorán István
ivóvíz tanácsadó