Wellnet blog

Tévhitek és igazságok az ivóvízfogyasztásról.

2019.04.29 11:32

 


A korszerű, és egészséges táplálkozás alapja a megfelelő ivóvízfogyasztás.


A táplálkozással, és az ivóvízfogyasztással kapcsolatos hiedelmek keletkezése és története feltehetőleg majdnem egyidős magával az étkezési kultúra kialakulásával. Ezek a tévhitek valós problémát jelentenek, mert az emberek nem tudják eldönteni, hogy mi az, ami árt, és mi az, ami használ. Mi az, ami kerülendő és mi az, amit jó volna gyakorolni, ha a helyes folyadékpótlásról beszélünk.

 

 


Tévhit:
Vizet inni mindenki tud, miért kell ezzel foglalkozni


Ez a legnagyobb tévhit
Tény: Az emberek 95%-a nem iszik elegendő vizet, küszködik a dehidratáció kellemetlen és ártalmas tüneteivel, és nem is tud róla.
Wellnet állítás: Ahogy a korszerű táplálkozást is meg kell ismerni, /hiszen csak így válhat a táplálkozásunk egészségessé/, úgy a korszerű táplálkozás alapját adó ivóvízfogyasztás gyakorlatát is el kell sajátítani.  

 

 


Tévhit:
Csak akkor kell inni, ha szomjas az ember.


Tény:
Ha szomjas az ember, akkor tényleg inni kell a szomjúság elkerülése érdekében.
Mivel az emberi szervezet nagyobbrészt vízből (60-70%) áll, ezért nagyon érzékeny a testben lévő víz mennyiségére. A szervezetünk a tőle telhető maximumot megteszi, hogy fenntartsa a test víz egyensúlyát, ezért nem riad vissza attól sem, hogy számunkra jelzéseket, egyre drasztikusabb figyelmeztetéseket küldjön. Ennek a jelzés sorozatnak az első lépése, hogy szomjúságot érzünk, majd jönnek a durvább jelzések, a fejfájás, a szédülés, koncentrációvesztés, a teljesítmény visszaesés, stb. Tehát, ha szomjúságot érzünk, az már a szervezet figyelmeztetése, hogy nem megfelelő a vízmennyiség a háza táján, elkezdődött a dehidratáció, kezd rosszul működni a test, ideje pótolni a vízveszteséget.
Wellnet állítás: Nem azért kell inni, mert szomjasok vagyunk, hanem ezéret, hogy ne legyünk szomjasok!

 

 


Tévhit:
Az ivóvíz más folyékony itallal is helyettesíthető.


Tény:
Hajlamosak azt gondolni az emberek, hogy csak az juttat vizet a szervezetbe, ami folyékony; azaz például az ebédkor elfogyasztott leves, vagy a vacsora után megivott kakaó. Meglepő, de minden élelmiszer tartalmaz kisebb-nagyobb mennyiségben vizet, még azok is, amik meglehetősen szilárdnak tűnnek. A sajtok, kenyérfélék és pékáruk mintegy 30-60 %-a víz! A zöldségek, gyümölcsök, saláták is rengeteg vizet (kb. 85-98 %) tartalmaznak; és éppen ez az, ami a tikkasztó nyári hőségben is jólesővé és a szervezetre nézve jótékony hatásúvá teszi a fogyasztásukat. A szervezetünk számára azonban minden élelmiszer feldolgozásához és megemésztéséhez, /még az olyan élelmiszerek, amelyek bőséges vizet tartalmaznak, leves, kávé, üdítő ital, stb. / ivóvízre van szüksége.
Wellnet állítás: Az ivóvíz a legfontosabb élelmiszer, semmivel nem helyettesíthető!

 


Tévhit:
A méregtelenítés, salaktalanítás miatt évente ki kell űzni a vizet a szervezetből.


Tény:
Napjainkban divatosnak számítanak, és nagy népszerűségnek örvendenek, különösen a nők körében – a fogyással is összefüggésbe hozható, salaktalanító, méregtelenítő kúrák. Számtalan, többé-kevésbé sanyargató praktika található a világhálón, aminek köszönhetően meg lehet szabadulni a „méreganyagoktól”. Számolni kell azonban azzal, hogy egy drasztikus salaktalanítás, vízhajtás a szervezetből nagy mennyiségű sót és nyomelemeket is eltávolít, ami kifejezetten káros hatású lehet. A vízhajtókkal többek között nátrium, kálium, kalcium, magnézium is távozik szervezetből, illetve nyomelemek is ürülnek a vizelettel.
Wellnet állítás: Érdemes egész évben figyelni arra, hogy egészségesen táplálkozz, mozogj és bőséges mennyiségben tiszta vizet fogyassz,- és ekkor nincs szükség salaktalanításra

 

 


Tévhit:
A palackozott víz egészségesebb, mint a csapvíz.Tény:
Palackozott vizek között megtalálhatóak az ásványvizek, amelyeknek ásványi anyag, só koncentrációjuk magasabb a csapvíznél, ezek a különleges vizek. Alkalmi fogyasztásuk ajánlott, de rendszeres fogyasztásuk nem javasolt. A palackozott vizek között megtalálhatóak az egyszerű tisztított csapvizek, amelyek ásványvizeknek próbálják feltüntetni magukat. A csapvíz minősége, és íze a benne lévő, szükséges rossz, a klór miatt kevésbé élvezhető, bár erre a van a csapvízből finom ivóvizet előállító háztartási víztisztító.
Wellnet állítás: A palackozott víz és a csapvíz között a lényeges különbség az ár és nem az egészségre gyakorolt hatás.

 

 

 


Tévhit:
Az ivóvíz íztelen folyadék.


Tény: Palackozott vizek között megtalálhatóak az ásványvizek, amelyeknek ásványi anyag, só koncentrációjuk magasabb a csapvíznél, ezek a különleges vizek. Alkalmi fogyasztásuk ajánlott, de rendszeres fogyasztásuk nem javasolt. A palackozott vizek között megtalálhatóak az egyszerű tisztított csapvizek, amelyek ásványvizeknek próbálják feltüntetni magukat. A csapvíz minősége, és íze a benne lévő, szükséges rossz, a klór miatt kevésbé élvezhető, bár erre a van a csapvízből finom ivóvizet előállító háztartási víztisztító.
Wellnet állítás: A palackozott víz és a csapvíz között a lényeges különbség az ár és nem az egészségre gyakorolt hatás.

 

 

Sokan a fent leírtak ellenére sem isznak elegendő vizet, mert nem ízlik a csapvíz, a palackozott vízről meg tudjuk, hogy irreálisan drága és borzasztóan környezetszennyező.

Akkor mi a megoldás?

A finom vizet előállító víztisztítók, amelyek a csapvízből magas élvezeti értékű minősített ivóvizet állítanak elő.

 
Guzorán István
ivóvíz tanácsadó