Wellnet blog

Tartsd távol magad a cukros üdítőktől!

2018.07.10 13:23

 

Veszélyes, mert nehéz ellenállni a gondtalan, édes életet kínáló reklámok hangulatának, a huszonegyedik század legnagyobb világjárványának fő okozójának a cukros üdítőitaloknak.
Könnyű elcsábulni, mert finom, de jusson eszedbe, kevés veszélyesebb és ártatlanabbnak tűnő dolog létezik, mint az édes-cukros üdítőitalok! A középkori világjárványok idején legalább figyelmeztetésként megszólaltak a harangok, de most az elhízás és szövődményeinek világjárványa miatt sajnos nem szólnak a harangok.

Miért olyan veszélyes és mi a probléma a cukros üdítőkkel?

 

A huszonegyedik század legnagyobb világjárványának fő oka, a cukros üdítőital.
Úton, útfélen örömmel démonizáljuk a cukros üdítőket, mert az alkoholhoz, a dohányzáshoz, a drogokhoz hasonlóan függést okoz és óriási egészségügyi kockázattal jár.

Nézzük a kezdeteket.
Az édes élet, az egészséges életörömet sugárzó reklámok évtizedeken át azt a téves képzetet sugallták, hogy a sportosság, a fittség, a dinamizmus nélkülözhetetlen eleme a cukros üdítő ital. A cukros üdítőket olyan ártatlan italnak mutatták be, ami nem csak finom, de még egészséges is.

 

Ma már a kijózanító egészségügyi statisztikák hatására, a reklámtörvények világszerte szabályozzák a cukros üdítők reklámozásának kereteit, de sajnos nem eléggé.

Az egészségvédők szerint a mérhetetlen cukorfogyasztás összefügg az üdítők fogyasztásával és bizony az egészségre gyakorolt kedvezőtlen hatásait a fogyasztókkal ismertetni kellene. A termékeken az egészségre gyakorolt kedvezőtlen hatásokat is fel kellene tüntetni.

 

Ilyen rossz a helyzet?
Az egészségvédők között világszerte közmegegyezés alakult ki arról, hogy a cukros üdítők kulcsszerepet játszanak a XXI. század legnagyobb járványának számító elhízásban és a nyomában járó szív-és érrendszeri betegségek, illetve a cukorbetegség – II. típusú diabétesz - előidézésében.

A brit Independent elemzése szerint a jelenlegi tendenciák folytatódnak, úgy 2050-ig minden harmadik amerikai cukorbeteg lehet. De hogy tudhat egy ilyen ártatlannak tűnő termék, mint a gyümölcsízű üdítő ennyi kárt okozni?

Mexikóban nem fogyasztanak több kalóriát mint másutt, a latin ország mégis második helyezett a kövérségi ranglétrán az Egyesült Államok után. Azonban van, amiben Mexikó vezet: itt fogyasztják a világon a legtöbb cukros üdítőt


A kulcsszó a cukor.
A szervezetbe bekerülő nagyobb mennyiségű cukor „megnyomja a gombot” és a szervezet átkapcsol zsírfelhalmozási üzemmódba.

Becsapós üdítők.
Azonban még így sem kellene feltétlenül mértéktelenül elhízni a cukortól: ha a többlet kalóriát oldott formában, azaz folyadékban visszük be a szervezetünkbe, úgy az a gyomron keresztül azonnal felszívódik és folyamatosan hozzáadódik a bevitt kalóriákhoz.

Végül a cukros üdítők azzal is becsapják a szervezetet, hogy nem csillapítják az éhségérzetet, bármennyi cukrot is tartalmaznak.

Riasztó adatok:
A fogyasztók egyetlen pohár kólával 9, narancsízű itallal 12, míg egy átlagos energiaitallal 8 teáskanál cukorral ajándékozzák meg testüket.

Az Amerikai Szív Társaság (American Hearth Association) 2009-es ajánlása szerint a nőknek hat, a férfiaknak kilenc teáskanálnyi cukornál semmiképpen sem szabad többet bevinni naponta a szervezetébe.

Az arra fogékonyabb személyek szervezetében a bevitt cukor „megnyomja a gombot” és elindul a zsírfelhalmozás.

 

Mindent felzabáló kövérség

Hogy a tudományos közösség által a jövő legnagyobb egészségügyi problémájának nevezett, járványszerű elhízás fő katalizátora a cukros üdítők fogyasztása, azt statisztikai összefüggések is sejtetni engedik. A járványos méreteket öltő elhízás és a cukor hozzáadásával készült üdítők fogyasztása gyakorlatilag kéz a kézben járt.

Ami különösen riasztó a gyermek elhízás terjedése: „mára minden harmadik gyerek túlsúlyos vagy éppen elhízott – fakadt ki nemrégiben Tonio Borg az EU Bizottság egészségügyi politikusa.

Ha még ez után a cikk után sem ment el a kedved a cukros üdítők fogyasztásától, akkor irigyeljük a bátorságodat.

Wellnet

felhasznált irodalom, forrás:Halász Áron,
Mi a baj a cukros üdítőkkel? http://tudatosvasarlo.hu, 2014.08.09.

 

Még mindig a legjobb, és legegészségesebb szomjóltó a víz.

 

Sokan csak azért nem isznak vizet, mert nem ízlik az íze.
Ezen segít a finom vizet előállító Wellnet víztisztító.

 

Nézd meg a finom vizet előállító víztisztítók legújabb akciós ajánlatait itt!