Wellnet blog

Tanuld meg szeretni a csapvizet!

2018.10.15 11:45

 

Számtalan megfontolandó előnye van a csapvízfogyasztásnak!
A csapvíz biztonságos, egészséges, környezetkímélő, olcsó, kényelmesen hozzáférhető.


Az ivóvízért felelős egészségügyi és vízügyi szakértők egybehangzó véleménye szerint nehéz ezzel az állítással érdemben vitatkozni. Mégis, miért van az, hogy az emberek ennek ellenére nem a csapvizet, hanem az irreálisan drága, és szörnyen környezetszennyező palackozott vizet választják?

Miért (nem) iszunk csapvizet?

Alapvetően több ok is hozzájárul a „nem iszom csapvizet” elhatározáshoz.
- Elhiszi a csapvíz minőségéről terjedő tévhiteket és hiedelmeket, pletykákat.
- Nem hiszi el a vízszolgáltatók tényeit.
- Nem ízlik a csapvíz. /Ha valakinek a személyes élménye, hogy nem ízlik a csapvíz, azzal nehéz vitatkozni, de erre való a víztisztító./

Lássuk az első 2 felvetésre mit válaszol a szakma!

 


Hazánkban ma a víz a legtöbbször és legalaposabban ellenőrzött élelmiszer,

ráadásul nehéz akármi mást találni, amelynek minőségét ilyen jól szabályozzák a határozatok, és a törvényi környezet komolyan számon is kéri a minőségi előírások betartását. Dr. Vargha Márta, az ÁNTSZ-OTH, OKK-OKI, vízhigiénés és vízbiztonsági osztály vezetője szerint a víznél mindegy, hogy csapvízről vagy palackozott vízről beszélünk, meg kell említeni a személyes felelősséget is.

Szakemberek egybehangzó véleménye szerint nincs semmilyen más területe az élelmiszereknek, ahol évente hatvanezernél is több mintát vizsgálnának, darabonként akár 30-100 paramétert is figyelembe véve.

 

 

Az emberiség óriási vívmánya, hogy hozzáférhetővé tette a biztonságos ivóvizet a háztartásokban,

és ezzel kiküszöbölhetővé tette a középkori járványok terjedését. Ez az ivóvizek fertőtlenítésének elterjedésével függ össze.

Ma Magyarországon a csapból biztonságos, az uniós szabályozásnak és a WHO ajánlásának megfelelő ivóvíz folyik, ami többek között a klórnak is köszönhető.

 A csapvízben lévő klór kétélű fegyver:

Sokan azért zárkóznak el attól, hogy csapvizet igyanak, mert azt túl klórosnak, kellemetlen ízűnek találják. Nem ízlik a csapvíz, ami a harmadik ok a csapvíz mellőzésében.  /Erre való a víztisztító/

A Wessling Hungary Kft.-t, hazánk egyik legismertebb akkreditált laboratóriumát képviselő szerint a vízbe tett klór kellemetlenségéért, azt a biztonságot kapjuk, hogy biztonságban vagyunk és évtizedeken át nem lesz bajunk, ha a csapvíz mellett döntünk.

 

 
A klór az ivóvíznél egy olyan, szükséges higiéniás élelmiszer biztonsági feltétel, mint a boltban kapható élelmiszerek csomagolása.

Míg ellenben a bolti élelmiszer csomagolását az élelmiszerrel együtt nem esszük meg, hanem kidobjuk, addig a csapvízzel együtt a klórt is elfogyasztjuk. Valójában a csapvízből is ki kellen dobni a fogyasztás elött fölöslegessé vált klórt. Erre való a finom vizet előállító Wellnet víztisztító!

 

A finom vizet előállító víztisztítók, a csapvízből magas élvezeti értékű minősített ivóvizet állítanak elő.

 
Guzorán István
ivóvíz tanácsadó

A cikk a „1 liter palackozott víz előállításához 3 liter csapvíz kell” című írás adatainak felhasználásával készült.