Wellnet blog

A cukrozott italok hosszú távú következményei gyermekeknél

2018.09.18 09:28


A gyermek későbbi élete szempontjából meghatározó az első ezer nap, azaz nem mindegy, hogy élete első hónapjaiban mivel etetik és itatják.

Fordítsunk gondot arra, hogy mit adunk enni és inni a gyermekünknek, mert ezzel felnőttkori egészségüket alapozzuk meg! A cukrozott italok helyett kapjon inni tiszta vizet a gyermek,- ez segít a fogszuvasodás és az elhízás megelőzésében is.

A gyermek későbbi élete szempontjából meghatározó az első ezer nap, azaz nem mindegy, hogy élete első hónapjaiban mivel etetik és itatják. Amikor a 4-6 hónapos csecsemő hozzátáplálása elkezdődik, hirtelen széles lesz a választék. A boltok polcain sokféle bébiétel, gyümölcsös püré, csecsemő tea-granulátum, ivólé található, amik jelentős részét jellemzően egészségesként, valamilyen vitaminnal, ásványi anyaggal vagy nyomelemmel dúsítottként hirdetik. A szülőket ez vásárlásra sarkallja, miközben nem igazán néznek utána annak, hogy az adott termékben mennyi a cukor. Ha nem a répacukrot, azaz a szacharózt adják hozzájuk, akkor szőlőcukor (=glükóz), gyümölcscukor (=fruktóz), dextrin vagy maltóz fordulhat elő bennük.

Tény, hogy a csecsemők szeretik az édes ízt, hiszen az anyatejjel is ezt szívták magukba. A csecsemők és a kisgyermekek szívesen eszik és isszák azt, ami édes, így könnyű a dolga az anyukának, mert „jó evő” a gyerek.


Hibás és felelőtlen viselkedés az édes íz jelentette vonzerőt kihasználva evésre bírni a gyermeket.

 

Az, hogy a gyerek a babakocsiban ülve édes kekszet rágcsál, majd a cumisüvegéből édes teát szürcsöl, ahhoz vezet, hogy a fogai idő előtt elromlanak, ő maga pedig elhízik. Statisztikák mutatják, hogy folyamatosan nő azoknak a három év alatti gyerekeknek az aránya, akiknek szuvasak a fogai; a helytelen táplálkozás miatt minden hatodik kisgyermek fogazata károsodott ebben a korcsoportban. Amellett, hogy a tejfogak épsége esztétikai szempontból fontos, azok a helyes hangképzés és a rágás kialakulásában is szerepet játszanak. Tudni kell azt is, hogy a kisgyermekkori fogszuvasodás károsodást okozhat a még ki nem bújt fogakban, a későbbi, maradandó fogazatban is.

Számos országban a probléma fontosságát felismerve a gyermekorvosok felhívják a kora gyermekkori egészséges táplálkozás jelentőségére a figyelmet. Németországban például törvényi szigorításokat várnak, határértékek megszabását kérik az orvosok és a fogyasztóvédelmi szervezetek.

Függetlenül attól, hogy a hatóságok milyen értékekben maximálják a termékek cukortartalmát, elsősorban a szülőknek kell figyelniük arra, hogy mivel etetik és itatják a gyermeküket. Ez nagy felelősség.


Az édesített gyümölcslevek, a cukros tea granulátumok helyett j
ó választás a tiszta víz.


A helyes táplálkozási irányelveket hirdető orvosok szerint az első és legfontosabb szabály az, hogy a különféle ízes-színes, édes itókák helyett tiszta vizet kell adni a csecsemőknek és a kisgyermekeknek. Emellett, az édességek nassolását zöldségek, gyümölcsök rágcsálásával kell megpróbálni kiváltani. Ilyen egyszerű lépésekkel sokat tehetünk azért, hogy a gyermekeink most és felnőtt korukban is egészségesek legyenek.


Nem hizlalni, hanem táplálni kell a gyermeket,
és ez nagy különbség!


Bizonyított tény, hogy azok a gyerekek, akik három-, négyévesen kövérek, nagy eséllyel felnőtt korukra is azok maradnak, ez pedig a cukorbetegségen túl, több szív- és érrendszeri betegség előszobáját is jelentheti.

A gyermekkori elhízás egyik legnagyobb felelőse a cukrozott üdítő, ami túl korán és túl nagy mennyiségben kerül a gyermekek asztalára. A gyeremekek nem szeretik a csapvíz ízét, mert az nem finom, ezért is választják inkább a cukros üdítőket. Erre a problémára megoldás a finom vizet előállító Wellnet víztisztító, ami a csapvízből élvezhető, finom ivóvízet állít elő.

Guzorán István
ivóvíz tanácsadó