Wellnet blog

A jó időben elfogyasztott víz többet ér.

2018.04.11 08:38

 

Közismert, gondolom számodra is egyértelmű, hogy a napi 1,5-2 liter víz elengedhetetlen a szervezet megfelelő működéséhez. Az azonban kevéssé ismert, hogy a napi időbeosztásodhoz ésszerűen alakított ivóvízfogyasztás még előnyösebb. A szakirodalmi hivatkozások, de a saját tapasztalatom is azt mutatja, ha nem csak a mennyiségre koncentrálsz, de a nap során ésszerűen fogyasztod a vizet, jobban jársz.

Elmondjam milyen pánikszerű kapkodást látok a környezetemben?
Nagyon sokan, sőt egyre többen igyekeznek helyesen fogyasztani a vizet, de valljuk be ez nem olyan egyszerű. Sok esetben csak este jut az ember eszébe, hogy „innom kellene, mert ma még nem ittam semmit.” Jó esetben ez a pillanat még a nap során eljön. „Hú, ma még nem ittam semmit, gyorsan lehajtok egy pohárral!”

Nem rossz, ha elhatározod, minden nap inni fogsz, és a nap során időről időre emlékezteted magad, de így előfordulhat, hogy kicsúszol az időből és csak este veszed észre, ma is keveset ittam.

Ha a napi teendőidhöz igazítod és szokásoddá válik a vízfogyasztásodat, akkor 2 legyet ütsz egy csapásra. Egyrészről sikerülni fog a megfelelő mennyiség, másrészről maximálisan kihasználod a vízfogyasztásod előnyeit.

Amikor felébredsz, a víz a legjobb energiaital, pörgesd fel magad!
Sokan figyelmen kívül hagyják, hogy a víz a test számára valójában éltető ital, úgy is fogalmazhatnánk, a víz a test energia itala. Minden reggel éhgyomorra igyunk meg egy nagyobb pohár vizet, hogy pótoljuk az éjszakai folyadékveszteséget. A test olyan, mint egy szépen kialakított motor, amelyet rendszeresen fel kell tölteni üzemanyaggal, hogy megfelelően működjön. A reggeli pohár hideg víz felébreszti, revitalizálja a testet és az érzékeket. A reggeli ételek elfogyasztásánál is fontosabb, hogy mielőbb feltöltsd a tested üzemanyag tartályát.  Ellenkező esetben a szervezeted arra kényszerül, hogy üres üzemanyagtartállyal működjön.

Fél órával az étkezés előtt a menüsorban legyen egy pohár víz!
A gyomornak körülbelül 15-20 percre van szüksége, hogy az elfogyasztott étel mennyiségét észlelje. Ha iszol egy pohár vizet, mielőtt leülsz egy étkezéshez, akkor csökkentheted ezt az időt, így valamelyest csökkentheted a túlevés esélyét. Emellett, a víz tisztítja a szájpadlásodat, felébreszti az ízlelőbimbóidat, valamint előkészíti gyomrod a legkülönfélébb ételekhez, ezzel nagymértékben segíti az emésztésed.

Evés után két és fél órával is fogyassz egy pohár vizet
, hogy befejezd az emésztést, és a víz hidratálni tudja a szervezetet!

Sportolás előtt, közben és után mindenképpen fogyassz vizet!
A sportolás egyik legfontosabb szabálya a HIDRATÁLÁS! Bár mindenkinek más és más a testhőmérséklete, vízvisszatartó képessége és az izzadás mértéke, a legfontosabb az, hogy mindenképpen el kell kerülnöd a kiszáradást, akár zárt térben vagy, akár a szabadban! Fontos, hogy ne igyál túl gyorsan, vagy túl sokat egyszerre, csak annyit fogyassz, hogy a kiszáradást megelőzd! Mindegy, hogy nyáron vagy télen sportolsz, a víz mindenképpen biztosítja a zökkenőmentes vérkeringésed is.

Nassolás ellen is véd a víz.
A két étkezés között néha elkerülhetetlen némi nassolás. (Mindannyiunkkal előfordult már ilyesmi…) Időnként előfordul, hogy testünk a kiszáradás jelzéseit félreérti és éhségnek értelmezi. Ilyenkor a szomjúság - hasonlóan az éhségérzethez - kellemetlen, kényelmetlen tünetekkel jár, amit ha rosszul értelmezünk, bizony étkezéssel próbálunk tompítani.
A nassolás előtt, vagy közben elfogyasztott víz teltségérzetet okoz a gyomorban, ami megvédhet az egészségtelen étkezéstől, és az ezzel együtt járó bűntudattól.

 

Fürdés előtt
Igyál egy pohár vizet a fürdőzés előtt, hogy csökkentse a vérnyomásodat!

Alvás előtt
Egy órával lefekvés előtt fogyassz egy pohár vizet, hogy megelőzd az éjszakai folyadékveszteséget, feltöltsd a raktáraidat!

Guzorán István
ivóvíz tanácsadó