Wellnet blog

Március 22 a Víz Nemzetközi Világnapjára

2018.03.20 13:58

 

Március 22-re a Víz Nemzetközi Világnapjára szeretnénk felhívni a figyelmedet. Ahogy minden csepp tiszta víz számít, úgy minden ember, a Te magatartásod is számít. Mint minden évben, idén is csatlakozunk a víz világnapjának kezdeményezéshez, amelynek szlogenje idén, 2018-ban „Védd természetesen!”

Ami röviden annyit takar, hogy az élővizeinket az ipar, a mezőgazdaság, a háztartások szennyezésétől természetes módon védjük és óvjuk. Csatornázással, fatelepítéssel, árterek kialakításával, vizes élőhelyek visszaállításával sokat tehet az emberiség a tavaink folyóink életben tartásáért.

Akár itt most hátra is dőlhetnénk, ez nem a mi dolgunk, majd az ENSZ, ami jól kitalálta az egészet, meg az országok kormányai majd lerendezik ezt a természetes védelmet. Ahhoz, hogy megmaradhassanak a patakok, folyók és tavak, tennünk kell a körülöttünk lévő világ kímélése érdekében, Te is tehetsz érte.

Az egyik legnagyobb problémáról mi is tehetünk. A háztartások szennyvizének a kezelése vagy nem kezelése és visszaengedése a természetbe komoly környezeti terhelést jelent. Még egy egyszerű hajmosás, egy szappanos kézmosás is több száz liter tiszta élővizet képes elszennyezni. Nem rossz a helyzet a kommunális vizek tisztításával, de még mindig indokolatlanul sok szennyvíz jut tisztítatlanul az élővizeinkbe. Magyarországon jelenleg 30% a tisztítás nélkül folyókba visszaengedett, vagy kiöntött szennyvíz aránya, de ez nem is számít olyan rossz értéknek más európai országok adataihoz képest.

Ahhoz, hogy megmaradhassanak az élővizeink, nekünk is tennünk kell a körülöttünk lévő világ kímélése érdekében, Te is tehetsz érte!

Magyarország rendkívül jó vízbázis adottságokkal rendelkezik, de ennek ellenére nekünk, magyaroknak is spórolni kell a háztartásba érkező tiszta ivóvízzel. Azért fontos ez, hogy minél kevesebb szennyvíz kerüljön ki a csatornába, és onnan az élővizeinkbe.

A másik nagy probléma, ami bennünket is érint, az a palackozott vizek káros elterjedése. Azon túl, hogy a palackozott vízhez előállított palack gyártásával, tárolásával, szállításával rendkívül nagy mennyiségű CO kerül a légtérbe, szerinted mi történik az elfogyasztott palackos víz palackjával?

Ha tippeltél, valószínűleg jól tippeltél! Igen, az elhasznált műanyag palackok nagyon nagy része megy a szemétbe a vizeinkbe és terheli a környezetünket, Ezeket a palackokat láthatod úton útfélen, tele van velük nem csak a folyóink, és a tavaink, de a tengereinkre is ki lehet tenni a megtelet táblát. Sajnos a felhasznált palackok csak igen kis része hasznosul újra.

Ráadásul amikor palackozott vizet fogyasztunk, az ügyes marketingesek horgát is bekapjuk, mert a palackozott víz irreálisan drága, kényelmetlen a cipelése ráadásul nem is biztos, hogy a szervezetünk jól jár vele.

Világszerte, de különösen Amerikában kezd kibontakozni egy markáns elutasítása a palackozott vizeknek és egy új ökodivat kezd terjedni, a csapvíz fogyasztás divatja.

Csak remélni tudom, hogy mihamarabb ideér ez a környezettudatos ivóvízfogyasztás, egyre kevesebb palackozott vizet cipelő honfitársunkkal találkozunk az áruházak parkolójában és végre eltűnnek a boltokban kazalban álló, fölösleges környezetszennyező műanyag palackok.

A palackozott vizet kiváltó, a környezetet nem terhelő,
finom vizet előállító víztisztítókat megtalálod itt

 

 Guzorán István
ivóvíz tanácsadó