Wellnet blog

Ismerd meg a legfontosabb élelmiszered!

2018.05.08 09:40

Az értékes víz miért olyan fontos?
Ezt a kérdést azonnal megérthetjük, ha arra gondolunk, hogy az ember valójában egy adag, vékony bőrbe kötött vízhólyag. Egy felnőtt teste 65-70 százalékban vízből áll, míg egy csecsemőé akár 80 százalékban.

Az emberi szövetekben található víz mennyisége az emberi öregedés egyik kritériumának számít: ha egy sejt nedvességtartalma 50 % alá csökken, megbénulnak életfolyamatai, és elpusztul. Ha a szervezetben nem cserélődik folyamatosan a folyadék, elszennyeződik, mint ha egy tiszta hegyi tó piszkos falusi kacsaúsztatóvá változna. Aki viszont folyamatosan cseréli szervezete víztartalmát, az szinte halhatatlan. Ezért a felismerésért jutalmazták 1992-ben Nobel-díjjal dr. Alexis Carrelt. 

 

A víz tehát a szervezet nélkülözhetetlen alkotóeleme.
A szervezet alapvető életfolyamatai az egyensúlyban lévő vízháztartástól függenek. Testünk vízháztartásáról a vese és a hólyag gondoskodik.  A szöveteinket alkotó víz szállítja a benne oldott tápanyagokat a szervezetünk minden részébe, és ebben az oldatban megy végbe valamennyi biokémiai reakció.

A víz az egyik legjobb ásványianyag forrás.
A tiszta ivóvízben számos létfontosságú anyag található, nátrium, kálium, amelyek az izmok, a szív, az idegek számára fontosak, és szabályozzák a vízháztartást. A magnézium antistressz-ásványként hat, a kalcium a csontok és fogak építőeleme, a klorid elősegíti az emésztést, a szulfát méregtelenít, aktiválja a májműködést, epehajtó. A jodid fontos a pajzsmirigy működéséhez, megelőzi a strúma kialakulását. A fluorid szuvasodás ellen védi a vörösvérfesték-, a hemoglobinképzés fontos elősegítői, a cink pedig erősíti az immunrendszert.

A víz az egészséges és szép bőr megóvásáért.
Szervezetünk elsősorban a legfontosabb szervek, a vér és a létfontosságú anyagcsere-folyamatok ellátásáról gondoskodik, a bőr csak másodlagos. Víz hiányában kiszárad, kicsiny ráncok képződnek rajta, a benne lejátszódó anyagcsere-folyamatok lelassulnak. Még a hidratálókrémek sem kompenzálják teljesen a hatást, mert nem szívódnak fel maradéktalanul. Mélyebb rétegeibe pedig kívülről egyáltalán nem tud behatolni a víz. Csak a belső folyadékbeviteltől lesz a bőr rózsás és rugalmas. A szél, az iroda száraz levegője vagy a hőség a bőrön keresztül folyadékveszteséget okoz. A légkondicionáló párologtató hatása is akár egyliternyi folyadékot kiszívhat belőlünk! 

A vízhiány felboríthatja a szervezet élettani egyensúlyát.
Amennyiben nem iszunk elég vizet, azzal segítjük a zsírszövetek, a gyenge izomtónusok kialakulását, csökkentjük az emésztés és szerveink funkcionálásának hatékonyságát, növeljük a mérgező anyagok mennyiségét testünkben és ízületeink, izmaink érzékenységét.

 

A víz segit a fogyókúrában.

Megfelelő mennyiségű víz fogyasztásával testünk egészségesebbé, soványabbá, ellenállóbbá válik. Elegendő vízfelvétel az alapja mindenféle súlycsökkentésnek is – mondja Dr. Donald Robertson amerikai diéta specialista. Azok az emberek, akik megpróbálkoznak a fogyókúrával és nem isznak elég vizet, nem képesek súlycsökkentésre, hiszen szervezetük nem tudja elég hatékonyan átalakítani zsírszöveteiket.

 

A víz támogatja a méregtelenítést.

A bőséges folyadékbevitelre a tökéletes salaktalanítás miatt van szükség.  Az emberi szervezetben a folyadék kitűnő oldószerként funkcionál, a szerves és szervetlen anyagok feloldódnak benne. Víz nélkül testünk salakanyagai megmérgeznének bennünket. Amikor a vesék húgysavat és mérgeket választanak ki, ezeknek fel kell oldódniuk a vízben, és ezek csak így ürülhetnek ki a szervezetünkből.

 

A víz nélkülözhetetlen szervezetünk biokémiai folyamataiban.
Vérünk, amely a tápanyagot és az oxigént továbbítja sejtjeinkhez, közel 90%-ban víz. Még a légzésünkhöz is elengedhetetlen a víz, hiszen tüdőnknek nedvesnek kell lennie, hogy megkösse az oxigént, illetve felszabadíthassa a széndioxidot. A szervezetben lejátszódó biokémiai reakciók ugyancsak vizes közegben mennek végbe. A víz azonban nemcsak egyszerűen az oldószer és szállítóeszköz szerepét tölti be, hanem sokszor a reakcióban is aktívan részt vesz. A nagyobb molekulasúlyú anyagok hidrolízisekor pl. víz egyidejű felvételével bomlanak a szerves vegyületek kisebb részekre, egyes szintézisekben, kondenzációkban viszont víz válik szabaddá.

 

A víz segít beállítani a megfelelő testhőmérsékletet.
A víz nemcsak kémiai anyagként, hanem fizikai anyagként is szerepet játszik a szervezetünkben. Nagy párolgáshője (azaz 2,25 kJ/gramm) révén elősegíti, hogy az ember még akkor is megőrzi állandó testhőmérsékletét, ha szervezete az erősebb munkavégzés következtében több hőt termel, vagy a környező levegő hőmérséklete megnövekszik. A verejtékmirigy váladéka, az izzadság gyors párolgásával tekintélyes hőelvonást idéz elő. A víz nagy fajhője és a jó hővezető képessége a szervezeten belül a biológiai oxidáció során termelt hőtárolását, illetve helyi túlhevülések megakadályozását teszi lehetővé. A víz továbbá ízületeink kenőanyaga is.

 

Összefoglalóan a víz nélkülözhetetlen:
- Kiváló oldószer
- Aktív reagens (az összes biokémiai, biofizikai folyamatban
anyagcsere, emésztés, légzés, kiválasztás, idegingerület átvitel, gondolkodás, hormonális rendszer, stb.)
- Energiahordozó
- Keringési rendszerünk alapja (vér-nyirok)
- Méregtelenítő
- Nedvesítőszer
- Jó hatással van az emésztésre
- Csökkenti az allergiás tüneteket és az asztmás rohamokat
- Fájdalomcsökkentő (fej, hát, fog, nyak, reuma stb.)
- Ellenállóvá teszi az immunrendszert
- Csökkenti a szervezet elsavasodását
- Üdévé, széppé teszi a bőrt, külső és belső kozmetikum
- Támogatja a gondolkodást, a koncentrálóképességet
- stb. stb. stb.

Ha finom víz folyik a csapból, akkor könnyebb teljesíteni a megfelelő napi 2-2,5 liter ivóvíz elfogyasztását. Ebben segít a Wellnet víztisztító.

Guzorán István
ivóvíz tanácsadó