Wellnet blog

Műanyag te mindenünk

2019.02.04 22:11

A műanyagok gyors elterjedését a fogyasztói társadalom mennyiségi igénye eredményezte, mivel a műanyagok olcsók, esetenként kényelemet szolgálnak, divatosak. Az olcsóságuk, különösen a csomagolóiparban eredményezte azt, hogy egyszeri használat után eldobhatók. Ha valami olyan olcsó, hogy eldobható, akkor azt el is dobják. Ezzel elkezdődött a hatalmas mértékű környezetterhelés és szennyezés, aminek ki tudja mi lesz a vége.

 

 

Mindent elborít a műanyag szemét.

A világ éves műanyagtermelése eléri a 300 millió tonnát és ez folyamatosan nő. A következő 20 évben megduplázódhat, 40 éven belül pedig megnégyszereződhet az évente előállított műanyagok száma.

Hol van ennek a sok műanyagnak a helye a földön?
A szeméttárolókban, erdeinkben, vizeinkben. A földből kimosott, tengerbe kerülő műanyaghulladék már Texas államnál kétszer nagyobb felületű lebegő szigetet képez a Csendes-óceánon. A CRI becslése szerint ezer év kell egy műanyag palack lebomlásához. A morzsákra töredező színes palackok anyagát a tengeri halak és madarak finom falatnak nézik. A tengeri állatok gyomra tele van ezekkel a műanyag szemcsékkel - számolnak be a tengerpartra mosott tetemeket boncoló tudósok.Mára már nincs olyan része a bolygónak,
mely mentes lenne a szennyezett műanyag szeméttől.

 

Ásványvizes palackokra, bevásárlóközpontok szatyraira, polisztirol darabokra, kidobott CD tokokra, cigaretta filtercsúcsokra, nylon zacskókra és más műanyagokra bukkanhatunk, bármerre is járunk. Hatásuk igen káros.

 A palackozott víz után maradó hulladék az egyik nagy felelős a műanyag szemét elterjedésének.

 

Az üvegvisszaváltás kényelmetlenségét és költségeit nem vállaló forgalmazókat szemmel láthatóan nem érdekli az eladott termék további sorsa. Nem véletlen, hogy a szemétbe kerülő, elhasznált palackok újra hasznosítási aránya még az USA-ban is csak 43%-os, Európában ez az arány 31%-ra tehető, míg Magyarországon ez jóval kevesebb. Kézenfekvő a költői kérdés: Mi történik a maradékkal?

Mit lehet a mérhetetlen mennyiségű szemét ellen tenni?
Kell-e, vagy lehet-e egyáltalán tennie bármit is, vagy bízzuk az egészet a politikusainkra?

Ha ismerjük Donald Trump véleményét a klímaváltozásról, /aki kiléptette az Egyesült Államokat a párizsi klímaegyezményből/, vagy a szélsőjobboldali brazil elnök Jair Bolsonaro véleményét az  esőerdök irtásáról, akkor egy cseppet sem lehetünk nyugodtak.

 

Jó választ ad erre Greta Thunberg a 16 éves svéd fiatal aktivista, aki olyan fiatalokat képvisel, akik szeretnék elérni, hogy felnőtt korukban is élhető legyen a bolygó, amelyre születtek, ezért pedig hajlandóak klímaváltozás miatt akár sztrájkkal is nyomást gyakorolni a politikusokra. 

 

 

"Azért csinálom ezt, mert ti, felnőttek, beleszartok a jövőmbe. "

 

"Mindannyiunknak van választási lehetősége. Vagy változást hozó cselekedetre szánjuk el magunkat, ami biztosíthatja az élet feltételeit az eljövendő nemzedékek számára, vagy folytathatunk mindent, ahogy eddig, és akkor elbukunk. Ez önökön és rajtam áll."

Forrás: Index


Van felelős választási lehetőség, ha minnél kevesebb műanyagot használunk. 

Ha az irreálisan drága és borzasztóan környezetszennyező palackozott víz helyett inkább a csapvizet választod, már sokat tettél.

 

Ha nem ízlik a csapvíz, akkor sem kell lemondanod róla és palackozott vizet fogyasztani!

Wellnet vízszűrő otthonra

A megoldás a finom ivóvizet előállító víztisztító,
ami gazdaságos, és nem szennyezi a környezetet.

 

Erre találták ki a finom vizet előállító víztisztítókat, amelyek a csapvízből magas élvezeti értékű
minősített ivóvizet állítanak elő.

 

Ha finom víz folyik a csapból, több vizet iszik a családod,
ami elősegíti az egészséges táplálkozás megfelelő folyadékbevitelét.

 

Vízszűrő születésnapi akcióban
Nézd meg az akciós ajánlatot most, itt!

Guzorán István
ivóvíz tanácsadó
Wellnet