Wellnet blog

Palackozott víz, te drága!

2018.10.02 12:09Megéri az árát, vagy egyszerű lehúzás?


Az egészségtudatosnak tűnő ember kezében lóbált palackozott víz a palackba zárt egészség, vagy egy marketing blöff terméke? Mindenki döntse el, számára mit ér ez a palacklóbálás, de a cikk elolvasása után remélem jó döntések születnek.

Kezdjük egy rémisztő számmal!
Egy félliteres palackozott víz ára az üzlettől függően 100-300 forint körül mozog. Mit gondolsz, ez az összeg hány liter csapvíznek felel meg? Ha visszaemlékezel a háztartásod vízszámlájára és levonod abból a csatornadíjat, akkor úgy ezer liter csapvíz költségének felel meg. Még egy kis matematika! Tehát a fél literes palackozott víz durván ezerszer drágább, mint a csapvíz! Most lehet, hogy nagyon elnagyoltan számoltam, de ha nem ezerszeres a különbség, hanem csak ötszázszoros, vagy csak százszoros, akkor is rémisztő ez az adat.

 
Kézenfekvő a kérdés?
Hajlandó vagy adni valamiért többszázszoros árat, ami lényegesen nem különbözik a lényegesen olcsóbb megoldástól.


Ha azt elfogadjuk, hogy a csapvíz és a palackozott víz között nincs lényeges különbség, akkor csak a lóbálást fizeted meg.
Lássuk, valóban elfogadhatjuk, hogy nincs lényeges különbség a palackozott víz és a csapvíz között!


Kezdjük a csapvíz minőségével.
A magyarországi vezetékes vízforrások különböznek egymástól, de a szigorú szabványok biztosítják a csapvíz megfelelő minőségét. Úgy készül a csapvíz, hogy a vízművek rendelkezésére álló vízforrásokból, jellemzően rétegvizekből (mélységi vizek) és felszíni vizekből (folyók tavak) nyerik az alapanyagot, majd tisztítási technológiák felhasználásával kezelik a vizet. Majd a legvégén a víz bakteriológiai tisztaságának érdekében klórral fertőtlenítik. Elsősorban ez a klór felelős azért, hogy nem finom a csapvíz. Tulajdonképpen erre való a finom vizet előállító víztisztító.


Mi a helyzet a palackozott vízzel?

A boltokban találkozhatsz olyan palackozott vizekkel, amelyek azt próbálják elhitetni veled, hogy ásványvizek, holott egyszerű tisztított csapvizek. Még egy ok, ami  miatt azt mondom, hogy irreális az árkülönbség. Az ásványvizek más kategóriába tartoznak. Az, hogy mi a baj az ásványvizekkel, arról egy részletes bejegyzésünkben itt olvashatsz.


Mi a helyzet a víz után maradt fölösleges palackkal?
Első ránézésre teljesen feleslegesnek és pazarlónak tűnik a palackozott víz globális üzlet, de ha jobban megnézed, másodikra még rémisztőbb a felismerés.A palackozott víz nem csak irreálisan drága, de borzasztóan környezetszennyező is.
Elég, ha csak a Csendes-óceánon keringő óriási kiterjedésű műanyag-hordalékra gondolunk, amelynek a kiterjedése nagyobb, mint Texas államé.


Mivel ez a poszt elsősorban az ivóvíz gazdaságosságával foglalkozik, nem részletezzük a fölösleges göngyöleg környezetromboló hatásait. Erről egy régebbi posztunkban „Aki aggódik a környezetéért, az a csapvizet választja”  olvashatsz.


Bár, ha leegyszerűsítem a kérdést, akkor azt is mondhatjuk, hogy a fölösleges vizespalackok tehetők felelőssé olyan környezetkárosításért, amely pénzben kifejezhetetlen, túl drága az emberiség számára.

 

Összefoglalva elmondható,
hogy a csapvíz, és a palackozott víz között a palack címkéjén feltüntetett összetevőkben van némi különbség, addig az árban lényeges a különbség.
Míg a palackozott víz és a víztisztítóval tisztított csapvíz között a lényegi különbség, csak az ár!

 

Sokan nem is gondolnak bele abba, hogy a palackozott vizek fogyasztásával ők is tettestársak a globális környezetrombolásban.

 

Ha nem ízlik a csapvíz, akkor sem kell lemondani róla és palackozott vizet fogyasztani!

Wellnet asztali víztisztító

A megoldás a finom ivóvizet előállító víztisztító,
ami gazdaságos, és nem szennyezi a környezetet.

 

Erre találták ki a finom vizet előállító víztisztítókat, amelyek a csapvízből magas élvezeti értékű
minősített ivóvizet állítanak elő.


Most a palackozott vizeket kiváltó, a környezetet nem terhelő
finom vizet előállító víztisztítóink egyes típusaira a víz világnapja alkalmából akciót hírdetünk:

Ezzel az akcióval is szeretnénk felhívni a figyelmet élővizeink megóvására. 

akár INGYENES szállítással 100% sikergaranciával!

Nézd meg az ajánlatot most, itt!

 

Ha finom víz folyik a csapból, több vizet iszik a családod,
ami elősegíti az egészséges táplálkozás megfelelő folyadékbevitelét.

 


Nézd meg az ajánlatot most, itt!


Guzorán István
ivóvíz tanácsadó
WellnetA bejegyzés felhasználta az „Emberek, ne igyatok palackozott ásványvizet!” című írás adatait.