Wellnet blog

Ivóvíz, te mindenünk!

2018.10.25 09:54Az ivóvíz fokozza a szervezet ellenálló képességét és számos betegség kezelésében,
megelőzésében szerepet játszik.

A tiszta víz rendszeres fogyasztására kiemelt figyelmet kell fordítani, hiszen ez az egészség megőrzésének az alapja. Hazánkban ennek még nincs kialakult kultúrája, miközben Nyugat-Európa több országában komoly hagyománya van ennek.

Az emberi egészség meghatározó eleme a folyadékfogyasztás és azon belül kiemelten az, hogy mennyi vizet iszik meg valaki naponta. A megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztása azonnal érezhető hatásaként javítja a közérzetet, emellett, fokozza a szervezet ellenálló képességét és számos betegség kezelésében, megelőzésében szerepet játszik.

  

A tiszta víz üdítő hatású, és sok esetben a rosszullét is elmúlik egy pohár víztől; igaz ez az alacsony vérnyomás, szédülés esetén, vízhajtót szedő betegeknél, de a fejfájások jelentős részében is „orvosság” lehet a tiszta víz. Ellenben a cukrozott, fogszuvasodást okozó italokkal a tiszta víz hatásos szomjoltó, és nem utolsó szempont, hogy kedvező áron bárki számára elérhető.

 

A víz a jobb szellemi és fizikai teljesítmény titka.


Ismert, hogy már minimális vízhiány is a fizikai és a szellemi teljesítőképesség érezhető jelentős hanyatlásával jár. A testtömeg 1-2 %-ának megfelelő mennyiségű víz elvesztése (bármilyen vízleadási úton keresztül) mind a fizikai, mind a szellemi teljesítőképesség romlását vonja maga után.

Akinek fizikai munkát kell végeznie, célszerű, ha „csapközelben” tartózkodik vagy tart maga mellett egy flakon vizet. A megfelelő folyadék-ellátottság – a kiszáradási tünetek megelőzése mellett - javítja az ízületek és izmok működését, így kisebb az esélye az izomgörcsök és rándulások kialakulásának. A hatékony izommunka és az energikusság kulcsa a vízfogyasztás.

Akinek koncentrálni, memorizálni, tanulni kell, illetve hosszú időn át meg kell őriznie az éberségét, annak is rendszeresen kell vizet inni. Ez kiemelten fontos még akkor is, ha valaki „csak” ülőmunkát végez, például tanul vagy a munkahelyén ül a számítógép előtt, és úgy véli, hogy nem veszít jelentősebb mennyiségű vizet. A szellemi frissességhez szükség van a vízre.A víz természetes gyógyszer alacsony vérnyomásra.


Vérnyomásnál 120/80 Hgmm a célérték, az attól való eltérés azonban nem ritka. Sokan úgy vélik, hogy az alacsony vérnyomás (hipotónia) egyfajta életbiztosítás. Valóban igaz: a kevésbé igénybe vett, alig feszülő erek ritkábban vezetnek szívinfarktushoz, agyvérzéshez. Azonban a túlságosan alacsony, 95/65 Hgmm-nél alacsonyabb vérnyomás kellemetlen tünetekkel jár. Ami érezhető, az a gyengeség, álmosság, fáradtságérzet és szédülés. Ez utóbbi leginkább hirtelen felkelést, ülésből vagy guggolásból történő gyors felállást követően alakul ki. Akár ájulást is okozhat az alacsony vérnyomás. Hideg végtagok, meleg időben is hűvös tapintású kezek és lábak is előfordulhatnak, ezek a tünetek szintén a kevesebb átáramlott vérmennyiségre vezethetők vissza. Az agy elégtelen vérellátása látászavarokat (elsötétedés, vibrálás, kettős látás) okozhat. A légzés is érintett lehet, egymást gyorsan követő légvételek jellemzőek a hipotóniásoknál.

Mi javasolható a hipotónia kezelésére? Mindenekelőtt rendszeres folyadékfogyasztás és bőséges mennyiségű víz, ami az ereket feltölti, és azokban a (vér)nyomást növeli. Náluk akár napi három liter víz elfogyasztása is indokolt lehet. Különösen igaz mindez akkor, ha a külső hőmérséklet magas, és belső idegi és hormonális tényezők mellett a nyári hőség is tágítólag hat az erekre, csökkenti a vérnyomást.A víz segíthet fejfájás, migrén esetén

Sok esetben egy pohár vízzel gyógyítható a fejfájás, nem szükséges azonnal gyógyszerekhez fordulni. A víz segít enyhíteni a dehidratáció által okozott – esetleg szédüléssel is társuló - fejfájást. Fontos tudni, hogy a dehidratáció mellett még számos oka lehet a fejfájásnak; ilyen például a migrén, ami sok embernél vissza-visszatérő problémát jelent. Számos tényező tehető felelőssé a migrénes rohamok kiváltásáért: bizonyos ételek fogyasztása, zajok jelenléte, de akár a kismértékű vízfogyasztás, a dehidráció is okozhat migrénes fejfájást. Ennek a megelőzése céljából jó, ha mindig a keze ügyében van a migrénre hajlamos betegeknek egy-egy pohár tiszta, hideg víz (kialakult rohamnál a hideg vizes mosakodás is jótékony lehet).

 

 Az emésztést elősegítő víz

A víz javítja az emésztést, lazítja a béltartalmat és gátolja a székrekedés kialakulását. Különösen fontos a megfelelő mértékű vízfogyasztásra ügyelni annak, aki ülőmunkát végez, és emiatt hajlamos a székrekedésre.

 A víz segít a szervezet méregtelenítésében


A víz segíti a különféle káros anyagok kiürítését a szervezetből. Elegendő arra gondolni, hogy a gyógyszerekből keletkezett bomlástermékek jelentős része a vizelettel ürül ki a szervezetből.
A vízivás támogatja a fogyókúrát


Aki fogyókúrázik, általában megvonja magától az ételeket, vagy azok bizonyos csoportját. Bármennyire is elszántan fogyókúrázik valaki, sokszor nehezen tud megküzdeni a fel-fellángoló étvágyával. Ilyenkor segítség lehet egy-egy pohár tiszta víz elfogyasztása, ami azonnal teltségérzetet okoz a gyomorban, és csökkenti az étvágyat.

Emellett jó tudni, hogy fogyni is csak vízivással lehet!

Biokémiai és élettani oka is van annak, hogy a fogyókúrák alatt több vizet kell inni, mint egyébként. Annak ismeretében, hogy az elfogyasztott szilárd táplálékok biokémiai reakciókkal történő elégetése során víz is keletkezik, nyilvánvaló, hogy amennyiben nem jut be (elegendő) szénhidrát, zsír, illetve fehérje a szervezetbe, akkor (elegendő) oxidációs víz sem keletkezik, és vízhiány alakulhat ki. Az oxidációs víz csökkent mennyisége a vízháztartási mérleg egyensúlyának a felborulását okozhatja, ha egyéb módon – vízivással - nem jut be a szervezetbe az oxidációs folyamatok révén „kieső” víz.

Nem véletlen, hogy fogyókúrák alkalmával vagy bizonyos betegségek (pl. csökkent étvággyal, hányással járó betegségek) esetén, amikor nem tud megfelelően táplálkozni a beteg, akkor naponta mintegy 1 literrel több vizet kell meginni; azaz az evés helyett is inni kell! [32]

 A víz szerepe a vesekő és a húgyúti fertőzések megelőzésében.


A krónikusan alacsony folyadékbevitel vagy a hosszabb időn át fennálló negatív vízmérleg vesekő kialakulását segíti elő. Európában és az Amerikai Egyesült Államokban a lakosság kb. 8-15 %-át érinti valamilyen mértékben a vesekő. Ugyanez az arány Szaúd-Arábiában, a száraz és meleg éghajlat miatt, kb. 20 %. A veseköves múlttal rendelkező betegeknél megelőzés céljából olyan mértékű napi folyadékbevitelt javasolnak, ami napi 2-2,5 liter vizelet képződéséhez vezet (miközben átlagosan 1000-1400 ml vizeletet ürít az egészséges szervezet naponta). Ebből ki lehet következtetni, hogy a vesekőre hajlamos egyéneknek legalább napi egy liter folyadékkal többet kell inni, mint a vesekőtől nem veszélyeztetett embereknek.

Borghi és mtsai. tanulmánya 199 veseköves beteg öt éven át tartó megfigyelését összegezte. Azoknál a betegeknél, akiknél a napi folyadékfogyasztás rendszeresen bőséges volt (napi 2 liternyi vizelet képződött átlagosan) a vesekő kiújulásának az esélye csak 12 % volt, szemben azokkal a betegekkel, akik kevesebb folyadékot fogyasztottak; náluk a vesekő az esetek 27 %-ában alakult ki újra.

            A túl kevés folyadékfogyasztás, a kismértékű, de szinte folyamatos dehidráció növeli a fertőzések veszélyét. Ez különösen jellemző a húgyúti fertőzések előfordulási gyakoriságát tekintve. Tanulmányok igazolják, hogy ritkábban fordul elő húgyúti fertőzés azoknál, akik bőséges mennyiségű folyadékot isznak.

Már kialakult felfázás (hólyaghurut) során is kiemelt figyelmet kell fordítani a bőséges folyadékfogyasztásra, ami a veséket és a húgyhólyagot „átmossa”. Bár a vizeletürítés hólyaghurut esetén kellemetlen és fájdalmas, semmiképpen nem szabad a vizeletet visszatartani, vagy az esetleges vizeletürítést megelőzendő kevesebb folyadékot inni!

 

A víz szerepe jótékony a köszvény kezelésében.

Az általában túl sok vörös hús-, belsőség- és alkoholfogyasztással társuló köszvény húgysavas sók, húgysavkristályok szövetekben - főként ízületekben - való lerakódásával jár együtt. Az ízületi gyulladásokkal jellemezhető, rohamokban jelentkező köszvényes fájdalom igen heves. A betegség visszatértének megakadályozásához, a rohamok elkerüléséhez sokszor az is elegendő, ha néhány étrendi megszorítás mellett a beteg sok folyadékot/vizet iszik,- miközben kerüli az alkoholfogyasztást.A vízivás – hatásos kezelés napégés, napszúrás esetén.

Nyári, meleg időben – legyen szó akár felnőttekről, akár gyermekekről vagy idősekről, a szervezet vízigénye mindenkinél fokozott. Hőségriadók esetén meggondolandó, hogy ki cseréli fel a tűző naptól védő épületek nyújtotta enyhülést az utca, a szabad tér forróságára. Ilyen forró napokon különösen lényeges, hogy mindenki vigyen magával vizet, bárhová megy is, és abból minél gyakrabban igyon, illetve használja külsőleg is (pl. nedves törölközőként a nyakára, fejére téve).

Már kialakult napszúrás, napégés esetén – az esetleg szükséges egyéb kezelések mellett - a bőséges folyadékfogyasztásra figyelmet kell fordítani.

 

Sokan a fent leírtak ellenére sem isznak elegendő vizet, mert nem ízlik a csapvíz, a palackozott vízről meg tudjuk, hogy irreálisan drága és borzasztóan környezetszennyező.

Akkor mi a megoldás?

A finom vizet előállító víztisztítók, amelyek a csapvízből magas élvezeti értékű minősített ivóvizet állítanak elő.

 
Guzorán István
ivóvíz tanácsadó