Wellnet blog

Figyelni kell a gyerekekre és az idősekre!

2018.03.06 15:44

 

Az idősebb és a fiatalabb korosztályok vannak kitéve leginkább a dehidratáltság veszélyeinek. Idősebb korban a szomjúságérzet megváltozása, míg a gyerekeknél egyszerűen a figyelmetlenség okozhatja a víz hiányállapot ártalmas tüneteinek a kialakulását.

 

 

 

A napokban lett a cégünk 14 éves! :)     Igen, szinte hihetetlen, de már közel 50 000 magyar családnak szolgáltatjuk az egészséges, finom vizet. /Ez most egy kicsit reklám ízűre sikeredett, de befejezem/.

Ilyenkor az évfordulói ünneplés alkalmával általában az évekkel játszunk. Kiemelünk egy-két korosztályt és az ő ivóvízfogyasztásukra hívjuk fel a figyelmet az írásainkkal.

Most az idősebb és a fiatalabb korosztály ivóvízfogyasztási szokásaikra szeretném felhívni a figyelmet.

Te sem gondolnád talán, hogy több közös jellemző van az idősek és a fiatalok ivóvízfogyasztásával kapcsolatosan. Az ajánlott folyadékbevitel nem kor függő, vagyis a testsúly kilogrammonként a megfelelő folyadékbevitel hasonló, 0,33 liter 10 kg testsúlyra vetítve.  

Bármilyen furcsa is ez a mennyiség időskorban sem változik lényegesen. Mégis 60 éves kor fölött általában már csak akkor isznak az emberek, ha szomjasak, s mivel a kor előrehaladtával a szomjúságérzet is csökken, így már nagy valószínűséggel nem vesznek magukhoz annyi folyadékot, amennyire a szervezetüknek szüksége lenne.

Ha a szomjúság, mint késztetés nem működik, akkor az idősek hajlamosak megfeledkezni arról, hogy rendszeresen, elegendő mennyiségű vizet igyanak. Sajnos nem ritka, hogy az idősek a kiszáradás tüneteivel kerülnek orvoshoz, kórházba, és csak akkor döbbennek rá ők maguk és a rokonok is, hogy milyen banális hiba okozta a tüneteket.


Bizony hasonló a helyzet a gyerekekkel is. Kevés vizet isznak, ezért alul teljesítenek!
Romlik a figyelem, a koncentrálóképesség, nehézségek léphetnek fel a tanórákon, a gyerekek gyengébben teljesíthetnek a számonkérések alkalmával. Banális oka van ennek a problémának is. A gyerekeket annyi inger éri, hogy hajlamosak egyszerűen megfeledkezni az ivóvízfogyasztásról.

Figyelni kell a gyerekekre és az idősekre!
Ideális esetben a felnőttek tudatosan ügyelnek arra, hogy mennyi vizet isznak. Nem szabad megfeledkezniük azonban arról, hogy a gyermekek és az idős emberek vízfogyasztását is szem előtt tartsuk.

Ne feledd, ha finom, víztisztítóval tisztított víz folyik a csapból a vízből több fogy!

 

Guzorán István
ivóvíz tanácsadó
wellnet Kft.