Wellnet blog

Ne gyógyszerrel kezeld a szomjúságod!

Guzorán István
Guzorán István
2020.08.19 07:48

Sok esetben előfordul, - különösen az idős embereknél,- hogy betegségtünetekkel kerülnek korházba.
Utólag szerencsére kiderül, hogy csak az ivóvízfogyasztás elmulasztása okozta a galibát.
A betegségtüneteket, rossz közérzetet sokszor egyszerűen a víz hiányállapota okozza, amit nem gyógyszerrel,
hanem egyszerűen ivóvízfogyasztással lehet „gyógyítani”.


NÉHÁNY JELLEMZŐ TÜNET, AMIRE JÓ A VÍZ!
A víz segíthet fejfájás, migrén esetén.

Nem véletlen, hogy a TV reklámok túlnyomó része a fejfájás enyhítését célzó gyógyszerekről, tablettákról szól. Sajnos népbetegséggé vált a migrén, a fejfájás. Sok esetben egy pohár vízzel gyógyítható a fejfájás, nem szükséges azonnal gyógyszerekhez fordulni. A víz segít enyhíteni a dehidratáció által okozott - esetleg szédüléssel is társuló - fejfájást. Fontos tudni, hogy a dehidratáció mellett még számos oka lehet a fejfájásnak; ilyen például a migrén, ami sok embernél vissza-visszatérő problémát jelent. Számos tényező tehető felelőssé a migrénes rohamok kiváltásáért: bizonyos ételek fogyasztása, zajok jelenléte, de akár a kismértékű vízfogyasztás, szervezeted „kiszáradása” is okozhat migrénes fejfájást. Ennek a megelőzése céljából jó, ha mindig a keze ügyében van a migrénre hajlamos betegeknek egy-egy pohár tiszta, hideg víz (kialakult rohamnál a hideg vizes mosakodás is jótékony lehet).


Az emésztést elősegítő víz.


A víz javítja az emésztést, lazítja a béltartalmat és gátolja a székrekedés kialakulását. Különösen fontos a megfelelő mértékű vízfogyasztásra ügyelni annak, aki ülőmunkát végez, és emiatt hajlamos a székrekedésre.
A víz segít a szervezet méregtelenítésében.
A víz segíti a különféle káros anyagok kiürítését a szervezetből. Elegendő arra gondolni, hogy a gyógyszerekből keletkezett bomlástermékek jelentős része is a vizelettel ürül ki a szervezetből.A víz szerepe a vesekő és a húgyúti fertőzések megelőzésében.

A krónikusan alacsony folyadékbevitel vagy a hosszabb időn át fennálló negatív vízmérleg elősegíti a vesekő kialakulását. Európában és az Amerikai Egyesült Államokban a lakosság kb. 8-15 %-át érinti valamilyen mértékben a vesekő. A veseköves múlttal rendelkező betegeknél megelőzés céljából olyan mértékű napi folyadékbevitelt javasolnak, ami napi 2-2,5 liter vizelet képződéséhez vezet. A megfelelő mennyiségű és minőségű víz nemcsak a szomjúságot oltja, hanem fogyasztásával hatékonyan megelőzhető a vesekövesség,- erre dr. Nyirády Péter, a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikájának igazgatója hívta fel a figyelmet.A víz szerepe a köszvény kezelésében.

Az általában túl sok vörös hús-, belsőség- és alkoholfogyasztással társuló köszvény a húgysavkristályok szövetekben - főként ízületekben - való lerakódásával jár együtt. Az ízületi gyulladásokkal jellemezhető, rohamokban jelentkező köszvényes fájdalom igen heves. A betegség visszatértének megakadályozásához, a rohamok elkerüléséhez sokszor az is elegendő, ha néhány étrendi megszorítás mellett a beteg sok folyadékot/vizet iszik,- miközben kerüli az alkoholfogyasztást.


A víz a jobb szellemi és fizikai teljesítmény titka.

Ismert, hogy már minimális vízhiány is a fizikai és a szellemi teljesítőképesség érezhető, jelentős hanyatlásával jár. Egy bristoli kísérletben sikerül bemutatni, hogy a víz segít a koncentrációban.  6o személy számítógépes teljesítményét vizsgálták, és kiderült, hogy akik munka közben rendszeresen vizet isznak, azok a feladataikat tíz százalékkal jobban oldják meg. A másik csoport rosszabb teljesítménye a kutatók szerint az agy vízhiányával magyarázható. Ebben nagymértékben segít a házi víztisztító, mert ha finom víz folyik a csapból, automatikusan több víz fogy.A vízivás – hatásos kezelés napégés, napszúrás esetén.

Hőségriadók esetén meggondolandó, hogy ki cseréli fel a tűző naptól védő épületek nyújtotta enyhülést az utca, a szabad tér forróságára. Ilyen forró napokon különösen lényeges, hogy mindenki vigyen magával vizet, bárhová megy is, és abból minél gyakrabban igyon, illetve használja külsőleg is (pl. nedves törölközőként a nyakára, fejére téve). Már kialakult napszúrás, napégés esetén - az esetleg szükséges egyéb kezelések mellett - a bőséges folyadékfogyasztásra figyelmet kell fordítani.A vízivás támogatja a fogyókúrát.

Segítség lehet egy-egy pohár tiszta víz elfogyasztása, ami azonnal teltségérzetet okoz a gyomorban, és csökkenti az étvágyat. Emellett jó tudni, hogy fogyni is csak vízivással lehet! Biokémiai és élettani oka is van annak, hogy a fogyókúrák alatt több vizet kell inni, mint egyébként. Annak ismeretében, hogy az elfogyasztott szilárd táplálékok biokémiai reakciókkal történő elégetése során víz is keletkezik, nyilvánvaló, hogy amennyiben nem jut be (elegendő) szénhidrát, zsír, illetve fehérje a szervezetbe, akkor (elegendő) oxidációs víz sem keletkezik, és vízhiány alakulhat ki. Az oxidációs víz csökkent mennyisége a vízháztartási mérleg egyensúlyának a felborulását okozhatja, ha egyéb módon - vízivással - nem jut be a szervezetbe az oxidációs folyamatok révén „kieső” víz.Az ivóvíz jót tesz az ízületeidnek.

Az egyik kevésbé ismert előnye a rendszeres és megfelelő mennyiségű ivóvízfogyasztásnak, hogy az ivóvíz segít megőrizni ízületeid rugalmasságát és egészségét. Képzeld el egy kerékpár fogaskerekét, amelyet nem olajozol rendszeresen! Szerinted mi fog ezzel a kerékpárral történni? Az ízületeid - hasonlóan a kerékpár fogaskerekeihez-, igénylik a megfelelő kenést. Az ízületeid kenőanyaga  maga a víz, ami segít a fájdalommentes mozgásban.A víz a legtermészetesebb ásványianyag-forrás.

A tiszta ivóvízben számos létfontosságú anyag található, olyanok, mint a nátrium, a kálium, amelyek az izmok, a szív, az idegek számára fontosak, és szabályozzák a vízháztartást. Egy felnőtt ember évente átlagosan 1000 liter (=1 m3) folyadékot iszik meg, és közben nem is gondol arra, hogy ha ez a mennyiség vízből van, akkor szinte észrevétlenül mintegy 1 kg-nyi kőzetnek megfelelő mennyiségű ásványi anyagot is elfogyaszt a vízzel együtt. Ez korántsem jelent problémát, hiszen az elfogyasztott sók, ionok jelentős része a szervezet alapvető működéseihez elengedhetetlenül fontos.Jó tudni!

A megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztása azonnal érezhető hatásként javítja a közérzetet, emellett fokozza a szervezet ellenálló képességét és számos betegség kezelésében, megelőzésében szerepet játszik.  Sok esetben a rosszullét is elmúlik egy pohár víztől; igaz ez az alacsony vérnyomás, szédülés esetén, vízhajtót szedő betegeknél, de a fejfájások jelentős részében is „orvosság” lehet az egyszerű ivóvíz.

Sokszor banális oka van, hogy nem iszunk elegendő vizet.
Nem ízlik a csapvíz, a palackozott víz meg tudjuk
                                                 - irreálisan drága,
                                                 - bosszantóan kényelmetlen és
                                                 - rettenetesen környezetszennyező.

Ha nem ízlik a csapvíz, akkor sem kell lemondani a legfontosabb élelmiszeredről a vízról!

Ha finom víz folyik a csapból, könnyebb több vizet fogyasztanod,
ami elősegíti az egészséges táplálkozás megfelelő folyadékbevitelét.

 

 

Ha nem vagy megelégve a csapvíz minőségével, ízével,
víztisztítóval akkor sem kell lemondani a gazdaságos és környezetbarát csapvízről.


A finom, szinte forrásvíz minőségű csapvízről, az egészséges víz előnyeiről, a víztisztítókról, a
kedvezményekről és a 100% Wellnet Sikergaranciáról 
a részleteket megtalálod itt!

 

 

A megoldás a finom ivóvizet előállító víztisztító,
ami gazdaságos, kényelmes és nem szennyezi a környezetet.

 

Guzorán István
ivóvíz tanácsadó
Wellnet