Wellnet blog

Kevés vizet isznak a gyerekek, ezért alul teljesítenek!

2018.02.27 09:31Nem isznak elég vizet a magyar gyerekek – derül ki egy reprezentatív kutatásból, amely szerint a 4 és 10 év közötti korosztály ötödét fenyegeti a dehidratáció veszélye.

Már a csapból is az folyik, hogy igyunk elegendő vizet, mert az egészséges. Ha valaki megfelelő mennyiséget iszik, akkor az egészséges szokás, ha nem iszik megfelelő mennyiséget, akkor az nem egészséges szokás. Valószínűleg ez elég egyszerű, sőt primitív megfogalmazása a megfelelő ivóvízfogyasztásnak. Ráadásul mindez a felnőttekre vonatkozik és túl általános, hogy felkapjuk a fejünket.

Sokkal árnyaltabb az állítás, ha azt mondjuk, „ha kevés vizet isznak a gyerekek, akkor alul teljesítenek az iskolában”. Erre a kijelentésre azért érdemes odafigyelni.

Jó-jó, nem iszunk eleget, ezt mindenki tudja, de hogy ennek a gyerekekre nézve ilyen borzasztó hatása lehet? Egyszerűen IGEN!  

Magyarországon a 7 és 10 év közötti gyerekek egynegyede kritikusan alacsony vízfogyasztónak tekinthető, de kisebb mértékben a 4 és 6 év közöttiek is érintettek – olvasható a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége és a Nestlé közös kutatásából.

A legrosszabb a helyzet a 9–10 éves fiúknál: az ő esetükben tízből négyen a kritikus határérték alatt fogyasztanak vizet – derül ki a 800 fős reprezentatív mintán, fővárosi és kecskeméti gyerekek bevonásával készített felmérésből, amely elsőként vizsgálta a kicsik hidratáltsági állapotát.

Miért isznak kevés vizet a gyerekek?
Egyszerűen azért, mert megfeledkeznek az ivóvízfogyasztásról. Túl sok inger éri őket és nem figyelnek a szomjúságérzetükre. Az sem elhanyagolható ok, hogy nem szeretik a csapvíz ízét, ezért vagy nem is isznak, vagy az ártalmas cukros üdítőkhöz fordulnak.

Miért baj, ha keveset iszik a gyerekek?
Dr. Réthy Lajos főorvos, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának vezetőségi tagja szerint: „ A torna, a tanulás vagy szellemi tevékenység egytől egyig igénylik a megfelelő folyadékellátottságot. Ennek hiányában romlik a figyelem, a koncentrálóképesség, nehézségek léphetnek fel a tanórákon, a gyerekek gyengébben teljesíthetnek a számonkérések alkalmával.

Mit lehet ez ellen tenni?
A kritikusan alacsony vízfogyasztás miatt a gyerekekre jobban kell figyelni!
Néhány egyszerű tipp:
- Érdemes az étkezéseknél az asztalra vizeskancsót tenni!
- Nem zaklatás, ha figyelmeztetjük a gyereket, hogy igyon vizet,
- Érdemes megkérdezni, „Nem vagy szomjas?”
- Sokat segít, ha az iskolatáskába rendszeresítünk vizes műanyag palackot.
- Finom csapvizet kínálunk, amit víztisztító állít elő.

A gyerekek kellő mennyiségű és rendszerességű folyadékbevitele a felnőttekénél is sokkal fontosabb, aminek egyik oka, hogy testtömegükhöz képest nagyobb a testfelületük, így több víz párolog el a bőrükön keresztül.

Érdemes odafigyelni a gyerekeink ivóvízfogyasztására, mert ezek az apró tippek gyakorlatilag érzékelhetetlen változással jár, a hatás mégis rendkívül jelentős.

Guzorán István
ivóvíz tanácsadó
Wellnet Kft.