Wellnet blog

Mennyi vizet kell innom valójában?

2018.08.06 10:27

 

Mindenki ismeri a szlogent, „igyál meg 2,5 liter vizet naponta”, de ez valójában igaz is?
Nem véletlen, hogy ez terjedt el és ez folyik a médiából, de van-e alapja ennek és mi az igazság? Az alábbi Facebook hozzászólás rávilágít a lényegre.

„Most mindenhol mást sem lehet olvasni csak azt hogy inni kell naponta legalább 2,5 liter ivóvizet. Nem vagyok orvos, de nem hiszem, hogy pl. egy 120 kilós embernek vagy egy 60 kilógrammosnak ugyanannyi a vízigénye...”

Jó a kérdés felvetése, ezért a következő sorokkal szeretném tisztázni ezt a témát. A kérdés megválaszolásában segítségemre van Dr. Budai Marianna, Phd kutató gyógyszerész egyetemi oktató, aki tudományos alapossággal adja meg a választ.

Mennyi vizet igyon a kisgyermek?

 

Nem lehet elég korán elkezdeni egészségesen élni. Annak érdekében, hogy a felnövő kisgyermekek felnőttkorukban a szénsavas, ízesített, aromás italok helyett a tiszta csapvizet válasszák, már csecsemőkorban el kell kezdeni a helyes vízivási szokásra való nevelést.

Praktikus dolog, ha már a pohárra szoktatás időszakát megelőzően a kisgyermekeknek csőrös itatót vagy egyéb olyan vízadagolásra alkalmas eszközt vásárolnak, ami mindig a közelében lehet, és amiből önállóan is tud inni a gyermek,- anélkül, hogy magára öntené a benne lévő vizet. Szem előtt kell azonban tartani, hogy a gyermekek a játék hevében sokszor a saját szomjúságukról is megfeledkeznek, ezért a szülőknek rendszeresen kínálniuk kell őket vízzel.

Korosztálytól függően a napi vízigény különböző. Az életkor mellett az elfogyasztott táplálék jellege, a fizikai aktivitás és a külső hőmérséklet is befolyásolja a napi folyadék-szükségletet. A következő adatok tájékoztató jellegűek:

  • 1 éveseknél: kb. 600 - 1000 ml = 6 dl – 1 liter/nap
  • 2-3 éveseknél: kb. 700 – 1000 ml = 7 dl - 1 liter/nap
  • 4-5 éveseknél: kb. 800 – 1100 ml = 8 dl – 1,1 liter/nap [9]

Mennyi a felnőttek vízszükséglete?

 

            A kamaszok és a felnőttek napi vízigénye – átlagos hőmérsékleti viszonyok és átlagos fizikai aktivitás közepette – körülbelül megegyező. Napi mintegy 2200-2700 ml víz fogyasztása javasolt a 14 év fölötti kamaszoknál és a felnőtteknél.

            A naponta igényelt vízmennyiséget egyesek a testtömeg alapján határozzák meg: felnőtteknél testtömegkilogrammonként 30-40 ml víz fogyasztása javasolt. Ez egy 70 kilogrammos személynél naponta 2100-2800 ml víznek felel meg. Ez az érték minimumnak tekinthető abból a szempontból, hogy a környezet hőmérséklete, valamint a fizikai aktivitás függvényében ez az érték tovább emelkedhet. Meleg környezetben végzett (fizikai) munka (pl. kazánház, nagyüzemi konyha, üvegipar) alkalmával rendszeres időközönként, „védőitalként” kell a vizet fogyasztani.

Mennyi vizet igyanak a kismamák és szoptató anyák?

 

            Alkattól, táplálkozástól, éghajlattól, fizikai tevékenységtől függően a gyermeket váró és szoptató nők vízigénye nagy eltéréseket mutathat. Tény azonban, hogy mind a várandósság, mind a szoptatás ténye megnöveli a napi folyadékszükségletet. Az EFSA szakvéleménye alapján várandósság alatt átlagosan napi 300 ml-lel, a szoptatás időszakában körülbelül 700 ml-lel kell megnövelni a felnőtt nőkre megadott napi vízfogyasztási értékeket.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakvéleménye alapján várandósság és szoptatás alatt a nőknek naponta 4800 ml, illetve 3300 ml folyadékbevitelre van szüksége [9].

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) szakvéleménye

Az Európai Bizottságtól érkezett kérés alapján az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) összehívott egy huszonegy táplálkozási és egészségügyi szakértőből álló bizottságot, hogy tudományos véleményt fogalmazzanak meg a víz dietetikai referencia-értékeiről. A 138 cikken alapuló tudományos összegzést 2010. március 26-án hozta nyilvánosságra az EFSA Diétás Termékek, Táplálkozás és Allergia Bizottsága. Az EFSA által a különféle korúaknak ajánlott napi vízbeviteli értékek. Fontos megjegyezni, hogy ezek az értékek átlagos környezeti hőmérséklet és átlagos fizikai aktivitási szint mellett érvényesek. Extrém hőmérsékleti körülmények, illetve extrém fizikai erőfeszítés esetén a vízveszteség akár 8 liter is lehet naponta, és ezt figyelembe véve kell a vizet visszapótolni.

Népességcsoport

Férfiak

Nők

Ajánlott vízbevitel (ml/kg/nap)

6 hónapnál fiatalabbak

100-190

 

Ajánlott vízbevitel (ml/nap)

6-12 hónap

800-1000

1-2 éves

1100-1200

2-3 éves

1300

 

4-8 éves

1600

 

9-13 éves

2100

1900

14-74 éves

2500

75 év fölött

2500

2000

 

 

Jó tudni!
A megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztása azonnal érezhető hatásként javítja a közérzetet, emellett fokozza a szervezet ellenálló képességét és számos betegség kezelésében, megelőzésében szerepet játszik.  Sok esetben a rosszullét is elmúlik egy pohár víztől; igaz ez az alacsony vérnyomás, szédülés esetén, vízhajtót szedő betegeknél, de a fejfájások jelentős részében is „orvosság” lehet az egyszerű ivóvíz.

 

Sokan csak azért nem isznak megfelelő mennyiségű vizet, mert nem ízlik a csapvíz íze. Erre való a finom ivóvizet előállító víztisztító.

 

Guzorán István
ivóvíz tanácsadó