Wellnet blog

Megéri fizetni a palckozott vizért?

2017.09.19 09:45

 

Ha rövid választ szeretnél a kérdésre, akkor a válaszom:
A csapvíz oltja a szomjat és az Országos Tisztifőorvosi Hivatal szerint az egészségre nem ártalmas, hasonlóan a palackozott vízhez. Ezért a két ivóvíz közöttük valójában a legnagyobb különbség az ár! Míg egy másfél literes ásványvíz ára, márkától függően 55-150 Ft, addig ugyanennyi csapvíz ára 80 fillér és 1 forint között mozog. Tehát ezt a 100 szoros árkülönbséget semmi sem indokolja.

 


A hosszabb válaszomban a minőséget is összehasonlítom, talán a minőség indokolja ezt az óriási különbséget?
Egy szemléletes példával szeretném érthetővé tenni a nagyságrendet. Az autók között lévő minőségi különbségét azt hiszem nem kell magyarázni.  A Suzukit, mindenki ismeri, egy népautó, ami jól végzi a dolgát, hasonlóan a csapvízhez, míg a Mercédesz egy luxusautó, ami ugyan úgy jól végzi a dolgát. Ha maradunk a hasonlatnál és a csapvíz, palackozott vizek árkülönbségét vetítjük az autókra, akkor a Suzukihoz képest a Mercédeszt 2-300 millió forintért kellene beszerezni. Ezért szerintem már repülőt lehet kapni.

Tovább árnyalja a képet, hogy a palackozott víz nem is biztos, hogy Mercédesz kategóriát képvisel!

Magyarországon nyugodtan lehet csapvizet inni, mivel hasonlóan jó, mint a palackozott víz.

Mégis vannak minőségi különbségek?

Kezdjük a csapvíz minőségével.
A magyarországi vezetékes vízforrások különböznek egymástól, de a szigorú szabványok biztosítják a csapvíz megfelelő minőségét. Úgy készül a csapvíz, hogy a vízművek rendelkezésére álló vízforrásokból, jellemzően rétegvizekből (mélységi vizek) és felszíni vizekből (folyók tavak) nyerik az alapanyagot, majd tisztítási technológiák felhasználásával kezelik a vizet. Majd a legvégén a víz bakteriológiai tisztaságának érdekében klórral fertőtlenítik. Elsősorban ez a klór felelős azért, hogy büdös, élvezhetetlen a csapvíz. Tulajdonképpen erre való a finom vizet előállító víztisztító.

 

Mi a helyezt a palackozott víz minőségével?
A palackos vizek fogyasztásánál nem árt tudni, hogy minden természetes ásványvíz felszín alatti víz, de nem minden felszín alatti víz természetes ásványvíz. Magyarra lefordítva, nem minden palackozott víz ásványvíz.

A boltokban találkozhatsz olyan palackozott vizekkel, amelyek azt próbálják elhitetni veled, hogy ásványvizek, holott egyszerű tisztított csapvizek. Ez olyan mint amikor a kis autó megpróbálja elhitetni veled, hogy Mercédesz. Még egy ok, ami  miatt azt mondom, hogy irreális az árkülönbség.

Az, hogy valamely termék valóban ásványvíz lehessen, ne csak palackozott ivóvíz, annak számos feltételnek kell megfelelnie. Többek között meg kell felelni a kutak mélységének, a kutakat körülvevő védőrétegnek, egészen vízben lévő ásványi anyagoknak.  

Minden ásványvíz címkéjén megtalálható a víz összes oldott ásványianyag-tartalma, valamint a jellemző összetevők mennyisége. A magyar ásványvizek összetétele nagyon változatos, az 500 mg/liter összes ásványianyag-tartalmú vizektől az ásványi anyagban gazdag, 1800-2000 mg/liter ásványi anyagot tartalmazó vizekig minden megtalálható.

 

Összefoglalva elmondható, hogy a csapvíz, és az ásványvíz között az ásványvíz címkéjén feltüntetett összetevőkben van némi, míg az árban lényeges különbség.
Míg a palackozott víz és a víztisztítóval tisztított víz csapvíz között a lényegi különbség, csak az ár!

Guzorán István
ivóvíz tanácsadó

ui.: A palackozott víz számlájára írható környezetromboló különbségről az előző blog bejegyzésben olvashatsz.