Wellnet blog

Barista tippek az otthoni, csúcsminőségű kávéhoz.

2018.07.17 16:18


Elegáns dolog jó minőságú kávét inni, de csúcsminőséget főzni egy profi környezetben sem egyszerű. Otthon ez még különlegesebb kihívás. A kávé főzés eredménye sok tényezőtől függ és sajnos itt is érvényes a szabály, a leggyengébb láncszem határozza meg a végeredményt.

Kíváncsi vagy, hogy egy profi barista hogyan oldja meg ezt a kihívást?
Apropó, ki a barista és miért hallgassunk rá?

A „barista” kifejezést az olasz kávé kultúrának köszönhetjük, mai szóhasználatban kávé készítőnek, kávé mesternek nevezhetjük, olyan valaki, mint a boros szommelier. Ért a kávékhoz, sőt az adottságoknak megfelelően csúcsminőségű kávét tud készíteni.


Csak látszólag egyszerű
Amikor a kávéházban megrendeled a kedvenc kávédat, a barista beteszi az őrleményt a profi, előmelegített gépbe és lefőzi a kávét, úgy tűnik egyszerű a dolog. Akkor jönnek elő a kétségek, ha ugyan ilyen profi környezetben nem a várt minőséget kapod.

 

Mitől függ akkor a kávé minősége?
Csak nagy vonalakban:
- a kávébab minőségétől /fajta, származási hely, évjárat, tárolás, stb./


- a víz minőségétől /frissesség, tisztaság, ph. szárazanyag tartalom/
- a kávégép /minőség, tisztaság/
- daráló /minőség, tisztaság/
- főzési idő /25-35 mp/
- a kávé tömörítése a főzőben.Ezek a legfontosabb dolgok, amelyek emlékezetessé varázsolhatják a végeredményt.

Tehát a baristánknak feladtuk a leckét, készítsen csúcsminőségű kávét otthoni körülmények között, és ezt a választ kaptuk.

A kávé olyan, mint a jó bor
Van fajtája, származási helye, évjárata, termelője, stb. Alapvetően azonban elmondható, hogy a kereskedelemben jó minőségű kávébabok széles választéka kapható. Vannak jó minőségű olasz márkák, amelyekből már jó eszpresszót lehet főzni. Ezek általában különböző minőségű arabica-robuszta keverékek. Az igazán magas, csúcsminőségű kávébabokat kávészaküzletekben kaphatóak.

A jó kávéhoz jó víz kell
Azt hiszem nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, a kávé jelentős része vízből van.

 

Ennek megfelelően a víz minősége jelentősen befolyásolja az elkészült kávé minőségét. Egy profi kávézó környezetében műszerrel vizsgálják, és vízkezelő berendezésekkel alakítják a felhasznált vizet. Általában mérik a víz keménységét, ph-ját, szárazanyag tartalmát, klór tartalmát. A csapvizet semmiképpen nem engedik a főzőgépre kezeletlenül. Mi, otthoni körülmények között, vagy palackozott vizet, /Ezt nem javasoljuk, kényelmetlen, irreálisan drága és rémesen környezetszennyező /vagy víztisztítóval tisztított vizet használhatunk.

A tatai baristánk azt mondja, hogy ettől a ponttól már csak elrontani lehet a jó kávét.
A jobb minőségű otthoni kávéfőzők már megközelítik a kávézókban használatos profi gépeket. Talán csak a teljesítményükben van különbség. A fő szabályok azonban itt is érvényes. A gép legyen tiszta, az őrlő kések legyenek élesek, és a kávé sűrűsége ne legyen túlságosan tömör. 

Összefoglalva, mi kell a csúcsminőségű otthoni kávéhoz:
- Jó minőségű pörkölt kávébab.
- Jó minőségű, tiszta, semleges ízű víz. /erre való a csapvízből finom vizet előállító wellnet víztisztító/
- Tiszta, jó minőségű kávégép.


Ha ezeket a szabályokat betartjuk, akkor garantáltan csúcsminőségű kávét fogyaszthatunk otthon is.

 

Guzorán István
ivóvíz tanácsadó