Wellnet blog

Vízzel hidratáld a bőröd így egészséges és szép marad!

2016.10.13 10:50

Mindenki tudja, hogy a legfinomabb, legpuhább, legselymesebb bőr a csecsemőké. Nem véletlenül, hiszen annak a víztartalma a legmagasabb. Az évek múltával a bőr veszít víztartalmából, és vele együtt tűnik el a rugalmassága, hamvassága. Megereszkedetté, ráncossá válik. A külső hatások is rajta hagyják a nyomukat a bőrön: a mértéktelen napozás jelentette magas ultraibolya (UV)-dózis, a szoláriumok UV-sugárzása, a bőrt érő vegyszerek mind-mind az öregedési folyamatot mozdítják elő. A folyamat vissza ugyan nem fordítható, de a bőr csökkenő víztartalmának rendszeres visszapótlásával sokat lehet tenni azért, hogy a bőr sokáig megőrizze fiatalosságát.

A leginnovatívabb bőrápoló kozmetikumok titka is abban rejlik, hogy milyen módszerrel (pl. liposzómába zárva) sikerül becsempészniük a vízmolekulákat a bőr - lehetőleg minél mélyebb - rétegeibe, és minél hosszabb ideig ott tartani őket (pl. hialuronsav segítségével).

A L’Oréal kozmetikai világcég Vichy®, illetve La Roche-Posay® márkáinak fő összetevője és minőségi garanciát adó alapja - nemes egyszerűséggel - a bőrgyógyászatilag igazoltan hatásos termálvíz; a víz, ami elismertséget és évtizedekig tartó sikert hoz a termékeinek a világ számos országában.

 

A száraz bőr és kezelése

A kiszáradt bőr hámlóvá, repedezetté, feszülővé, viszketővé válik. Sok esetben egyes testrészeken pl. a kézfejen annyira kiszáradhat a bőr, hogy az a felszínén valósággal „elszakad”, ami kisebb-nagyobb vérzéssel is társul. Amellett, hogy a jelenség esztétikailag nem vonzó, a nyitott bőrfelület számos kórokozó számára bejutási kaput jelent és különféle fertőzések alakulhatnak ki.

A bőr feszülő, viszkető érzésére a gyermekek és felnőttek egyaránt vakarással válaszolnak, amivel könnyen kórokozó baktériumokat, gombákat juttathatnak be a bőrbe. Ez további viszketést idézhet elő, és egy ördögi kör kialakulásához vezet (9. ábra).

 

Az ördögi körbe eredményesen beavatkozni egyetlen ponton lehetséges: a bőr elveszett víztartalmát kell minél hamarabb visszapótolni: kívülről és belülről egyaránt hidratálni kell a bőrt. A megfelelően megválasztott hidratáló készítmények alkalmazása mellett az elégséges mennyiségű, rendszeres vízfogyasztásra is súlyt kell fektetni.

Bizonyos korcsoportoknál a bőr épségére kiemelten kell figyelni,- ők a csecsemők és kisgyermekek. Az újszülöttek és a csecsemők bőre, de még a kisgyermekeké is, jelentősen vékonyabb és átjárhatóbb, mint az érett, felnőtt bőr. A túlzott átjárhatóság mindkét „irányban” veszélyes lehet. Egyrészt, a kicsik bőre rövid időn belül viszonylag nagy mennyiségű víz vesztésére képes, kiszárad, viszketővé, hámlóvá, feszülővé, már apróbb karcolásokra is vérzővé válik. Emellett, a nagymennyiségű vízvesztés kora csecsemőkorban magában hordozza a kiszáradás veszélyét. Másrészt, vízhiányos bőr nem tudja védőfunkcióját tökéletesen ellátni, így a külvilágból is egyszerűbben bejuthatnak a bőrbe és a mélyebben fekvő szövetekbe, szervekbe a vegyszerek, a gyógyszerek hatóanyagai, továbbá a kórokozó baktériumok és gombák is, mint felnőttek esetén. Esetükben a kellő mennyiségű folyadékfogyasztás és a bőrbarát hidratáló készítmények alkalmazása mellett a levegő ideális páratartalmáról is gondoskodni kell. A levegő relatív nedvességtartalma optimális esetben 40 és 60 % közötti; párologtatással, szellőztetéssel célszerű ennek az elérésére törekedni.

 

forrás: Vízben az egészség, Dr. Budai Marianna