Wellnet blog

Van kedved részt venni egy kísérletben?

2017.09.27 08:06

 

Ígérem nem fog fájni és kockázata sincs a kísérletnek, amit tervezek és amire invitállak.

Az egész kísérleti sztori valójában Dr. Budai Marianna kutató gyógyszerész szakértőnkkel kezdődött. Nem olyan régen megjelent a Vízben az egészség című könyve, ami az ivóvízfogyasztás előnyeiről szól.

Ez egy nagyon hasznos kiadvány, amiből megtudhatod, hogy

-          miért a legfontosabb élelmiszered a víz,
-          milyen egészségügyi előnyei vannak az ivóvízfogyasztásnak,
-          milyen egészségügyi hátrányai vannak az ivóvíz mellőzésének,
-          nem isznak elegendő vizet a gyerekek és ez baj,
-          nem isznak elegendő vizet az idősek és észre sem veszik,
-          stb.

A könyv ismeretterjesztő, oktató anyag, ami a gyakorlati útmutatót az olvasóra bízza. Felmerült a napokban egy igény, készítsünk egy egyszerű tesztet, ami segít az olvasónak abban, hogy felmérje az ivóvízfogyasztásának a helyzetét, az egészséges táplálkozás alapját adó megfelelő folyadékbevitelének állapotát. A teszt kérdéseinek összeállításánál egy érdekes gondolat kísérlettel játszottunk el.

És akkor itt jön a kockázatmentes „gondolat kísérlet”, amiről beszéltem.

Ha ingyen kapnád a legmenőbb, cukros üdítőitalt, amit a reklámok alapján te magad választhatnál ki, akkor egész életedben ezt az italt fogyasztanád-e és más semmit?

A kísérletben nem a válasz az érdekes, hanem az oda vezető út.
Aki ezzel a gondolat kísérletet eljátszadozik, fel teszi a kérdést: Jó ez nekem, mi lehet az egészségügyi kockázata annak, ha csak cukros üdítőt iszom, mihez vezet ez? És jönnek is a válaszok.

-          Egyenes út az elhízáshoz.
-          Szív és érrendszeri problémákat okoz.
-          Borítékolhatod a cukorbetegséged.

Ha a kísérletedben eljutsz odáig, hogy megválaszolod magadnak a feltett kérdést, rájössz, még ingyen sem kell a felajánlott ingyenes üdítőital. Akkor meg miért fizetnél érte, ha ingyen sem kell?

Nem tudom, hogy a tesztünkbe beleépítjük-e ezt a játékot, minden esetre jó volt elgondolkodni azon, érdemes-e a vizet mással pótolni? Szerintem nem, mert vizet inni jó, különösen, ha a kellemetlen ízű és szagú csapvízből a víztisztító finom, szinte forrásvíz minőséget állít elő.

Tudom, a minőségben van némi különbség a csapvíz és az igazán prémium ásványvizek között. A csapvíz sajnos kellemetlen ízű, de erre is van megoldás.

 

Guzorán István
ivóvíz tanácsadó