Wellnet blog

Tanévkezdésnél erre is érdemes figyelned

2017.08.11 09:57

TanévkezdésI

lyenkor, augusztus közepén már az iskolai felkészülés izgalmaival telnek a napjaink. A boltokban már láthatod az iskolaszerek reklámjait, gondos szülőként már elkezdtük a felkészülést a tanévre. Persze nagyon fontosak a megfelelő irodaszerek, de sokkal fontosabb a gyermekek megfelelő folyadékbevitele, amiről sajnos keveset beszélünk, ezért gondoltam szánok pár figyelemfelkeltő mondatot a témának.

Ha van iskolás gyermek a környezetedben, szerintem már észrevetted, hogy a gyerekek többsége egyszerűen nem akar inni. Persze mi felnőttek sem járunk jó példával elöl, egyszerűen nem iszunk eleget.

 

A gyerekeknél ez azért kiemelten fontos, mert a fejlődő szervezet fizikai és szellemei gyarapodását a folyadékbevitel nagymértékben befolyásolja.

Kevés vizet isznak a gyerekek, ezért alul teljesítenek az iskolában!
A Nestlé és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének közös felméréséből az derült ki, hogy a hazai óvodás- és iskoláskorú gyermekeknek egynegyede kritikusan alacsony vízfogyasztó. Az enyhe túlsúllyal küzdők egyharmada, míg az elhízottak mintegy fele potenciálisan alulhidratált.

Dr. Réthy Lajos főorvos, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának vezetőségi tagja szerint: „ A torna, a tanulás vagy szellemi tevékenység egytől egyig igénylik a megfelelő folyadék ellátottságot. Ennek hiányában romlik a figyelem, a koncentrálóképesség, nehézségek léphetnek fel a tanórákon, a gyerekek gyengébben teljesíthetnek a számonkérések alkalmával.”

Mennyi vizet igyon a kisgyermek?
Korosztálytól függően a napi vízigény különböző. Az életkor mellett az elfogyasztott táplálék jellege, a fizikai aktivitás és a külső hőmérséklet is befolyásolja a napi folyadék-szükségletet. A szükséges napi folyadékigényt általában a gyermek testsúlyának arányában szokták megadni, ami átlagosan 15 százalék. Ez azt jelenti, hogy testsúly-kilogrammonként kb. 150 ml folyadékra van szüksége a kicsiknek. Egy tízkilós gyermek esetében ez napi másfél litert jelent, mondja a dietetikus.

Ha finom víz folyik a csapból, automatikusan többet iszol, amivel egyrészt jó példával jársz elől a gyermekeknél, másrészt a gyermekek is szívesebben isznak vizet.