Wellnet blog

Választási útmutató ivóvízfogyasztásra

2018.04.05 11:07


Sokan eljutnak odáig, hogy az egészséges életmód meghatározó alapja a megfelelő táplálkozás. Kevesebben, de még mindig sokan odáig jutnak, hogy az egészséges táplálkozás nem nélkülözheti a megfelelő folyadékbevitelt. Aki eljut idáig, az általában már kifejezetten az ivóvízre gondol és nem akármilyen folyadékra.

Tehát az egészséges életmódot, a helyes táplálkozást választók körében nem az a kérdése, hogy víz, hanem az, milyen víz? Általában az egészséggel foglalkozó hírek, publikációk nagy hangsúlyt fektetnek a megfelelő ivóvízfogyasztásra, de nem tesznek különbséget az ivóvizek között.

Mégis milyen alternatívai vannak az ivóvíznek, van-e egyáltalán különbség?
Lássuk a választási lehetőségeket:
- ásványvíz,
- palackozott víz,
- csapvíz,
- tisztított csapvíz.

Mi a baj az ásványvízzel?
A laikus fogyasztó azt hiszi naivan (de szíve mélyén jogosan), hogy az ásványvíz tán még az ivóvíznél is jobb. És ez az, amiben nagyon téved! Az ásványvíz szabvány lényegesen eltér az ivóvíz szabványtól, ami előidézhet szélsőségesen magas, vagy kiugróan alacsony ásványianyag tartalmat. Mindkét esetben az adott ásványvíz rendszeres fogyasztása egészségügyi veszélyekkel jár. A legtöbb ásványvíz esetében a magas sótartalom a bűnös. A nagyobb baj azonban a nagyon kis só koncentrációból adódik. Ismert, hogy mind a nagyon sós tengervíz, mind a só mentes desztillált víz fogyasztásától elpusztul az ember. A nagyon kis só koncentrációjú víz „távozáskor” értékes só mennyiséget rabol magával a szervezetből.

Miért ne palackozott víz?
Mű-vízzel is lehet találkozni a boltokban. Ami nem más, mint tisztított csapvíz. Sőt rá is van írva: készül desztillált vízből, ezt és ezt a sót hozzáadva! Igaz, nincs is ráírva, hogy „ásványvíz”, de szépen odateszik az ásványvizek közé és a laikus vásárló (olvasgatás hiányában) máris részese egy „kész átverés só”-nak.  Másrészről a palackozott víz, irreálisan drága és borzasztóan környezetszennyező. Nem beszélve arról, hogy a tisztított csapvíz megoldásra ott az egyszerű, lényegesen olcsóbb és környezetbarát megoldás a víztisztító.

Lehet a csapvíz a megoldás?
Az a csapvíz, amely megfelel az aktuális magyar ivóvízszabvány követelményeinek, ivóvíznek tekinthető. Központosított vízelosztás esetében a klórral való fertőtlenítés elkerülhetetlennek tűnik. A klór viszont kétélű fegyver. Egyrészről megakadályozza a víz fertőzését az ivóvízhálózatban, másrészről csökkenti az élvezeti értékét, kellemetlen ízt kölcsönöz a csapvíznek. A klór sajnos egy szükséges rossz.

A tisztított csapvíz lényegesen jobb.
Ha a hatóságok által rendszeresen ellenőrzött vezetékes vizünkből kivesszük, amit kényszerből kötelezően beletettek: a klórt, a klórozott vegyületeket, az íz és szagrontó anyagokat, akkor egy nagyon megbízható „ásványvizet”, tisztított csapvizet kapunk. Javaslom érdeklődni erről azon több tízezer embernél, akik ezt a problémát csúcsminőségben már megoldották a W25 nevű víztisztító ketyerével.

 

Guzorán István
ivóvíz tanácsadó