Wellnet blog

5 egyszerű lépés, ami ingyenes, a tested mégis rendkívül hálás lesz érte.

2018.06.26 10:14

Sokat beszélünk arról, hogy a megfelelő mennyiségű ivóvíz jótékony hatással van az egészségedre. Talán már túl sok is a szó a 2-2,5 liter napi ivóvízfogyasztásról, és már a legtöbb ember csak legyint, ez úgy sem fog menni. Holott van néhány alapelv, ami pusztán csak napi néhány percet vesz igénybe, amit észre sem veszel, mégis jól észrevehető eredményt hoz az életedbe.


Az a tapasztalatom, hogy szinte mindenki ismeri ezt a mantrát, de csak nagyon kevesen élnek tudatosan ezzel az információval. Ami még nagyon fontos ezzel kapcsolatosan, hogy nem csak az ivóvízre kell figyelni, hanem összességében a folyadékpótlásodra.

Szerintem a leghatékonyabb és legolcsóbb módja, hogy védd az egészségedet, ha odafigyelsz a folyadékbeviteledre. Most tudatosan nem az ivóvízfogyasztásodról beszélek, hanem kifejezetten a folyadékbevitelről.

Összeszedtem néhány egyszerű lépést, amelyeket ha betartasz, szinte észre sem veszel, mégis jól érezhető eredményt hoz az életedben.

 

Mérd a napi ivóvízfogyasztásodat!
Ha már elhatároztad magad, figyelsz a folyadék beviteledre,  akkor kezd el mérni a napi vízfogyasztásodat! Azt javaslom, egyszerre legalább 2 dl ivóvizet fogyassz, mert az még vállalható lépték és könnyű számolni is vele. Előre megtöltött üvegben, kancsóban, vagy flakonban számolj, ami sokkal egyszerűbb és követhetőbb. Azt számold, hogy a megtöltött üveg, vagy flakon hány darab 2 dl-es pohár megtöltésével lesz egyenértékű és a nap végén csak a kancsók számát kell visszaidézned. Sokan csak ezért nem isznak megfelelő menniységet a legfontosabb élelmiszerből a vízből, mert nem izlik a csapvíz, a palackozott víz meg irreálisan drága. Erre való a víztisztító, ami finom egészséges vizet állít elő a csapvízből.

 

Tartsd távol magad és a családodat a cukros üdítőktől!
A cukros üdítők reklámjaiban kínált édes élet ígérete nagyobb hazugság, mint a gyógyszerek mindenhatósága a gyógyszer gyártóknál. Már gyerekkorban kezdődik és később már nehéz védekezni ellene. Bizonyított tény, hogy azok a gyerekek, akik három-, négyévesen kövérek, nagy eséllyel felnőtt korukra is azok maradnak, ez pedig a cukorbetegségen túl, több szív- és érrendszeri betegség előszobáját is jelentheti. A cukros üdítők fogyasztása egyenes út az elhízáshoz. Ezen már igazán nincs mit magyarázni. A XXI. század legnagyobb járványa az elhízás és a nyomában járó betegségek és ez többek között a cukros üdítőknek is köszönhetők.

 


Óvakodj az energiaitaloktól!
Rögtön az elején tisztázzuk, az energiaitalnak semmi köze a sporthoz, nem sport ital, nem szomjoltó üdítő, és az egészségre számos káros hatása van. Sok gyermek úgy tekint az energiaitalra, mint egy üdítőre, sok szülő pedig sportolás előtt adja gyermekének, pedig az energiaitalok - többek között túlzottan magas koffeintartalmuk miatt - akár veszélyes tüneteket is okozhatnak. Az energiaitalok bizonyítottan egészségügyi kockázatot hordozó élelmiszerek.

 

Ne gyógyszerrel kezeld a szomjúságodat!
Napi legalább 2,5- 3 liter tiszta ivóvízre van szükséged ahhoz, hogy a szervezeted jól működjön. Azt mondhatod, hogy ez annyira primitív dolog, ezt mindenki tudja. Igen valóban, ezt mindenki tudja, de nem jól és nem is tartja be. Ha ennél kevesebbet fogyasztasz, rossz lesz a közérzeted, levert leszel, betegségnek tűnő állapotba kerülsz és jönnek a gyógyszerek, teljesen fölöslegesen. Sajnos nem ritka, hogy az idősek a kiszáradás tüneteivel kerülnek orvoshoz, kórházba, és csak akkor döbbennek rá ők maguk és a rokonok is, hogy milyen banális hiba okozta a tüneteket. A rossz közérzetet, betegségnek tűnő állapotot ne gyógyszerrel kezeld, igyál inkább többet, egészségedre!

 
Mozogj!
Az emberi szervezet mozgásra született, ezért mozogni egészséges.
A mozgás számos pozitív élettani hatással bír. Kiderült, hogy több mint tízféle daganat megelőzésében van szerepe a fittség megőrzésének, a sportnak, a mozgásnak; ilyen módon bizonyos típusú daganatok előfordulási esélye akár 20 százalékkal is csökkenthető. A mozgás jót tesz a testnek és a szellemnek egyaránt. A sport vagy a mérsékelt megterheléssel járó fizikai munka kedvező hatást fejt ki az agyműködésre, mivel a fizikai aktivitás során az idegsejteket védő faktorok fokozott, míg a gyulladást jelző markerek csökkent termelődése figyelhető meg.

 

Guzorán István
Wellnet ivóvíz tanácsadó