Wellnet blog

Védd az ízületeid a víz erejével!

2018.02.20 14:15


Ha fájnak az ízületeid hideg időben, ha a székről való felálláskor fájdalom hasít a csípődbe, vagy a térdedbe, mindenképp szükséged van segítségre, hiszen komoly probléma is meghúzódhat már a háttérben. Könnyítsd meg az ízületeidre rakott terheket azzal, hogy nem hagyod őket szomjazni!


Az ízületek bár pici „alkatrészek” a testünkben, hihetetlenül fontos munkát végeznek. Egyrészt összekapcsolják a csontvégeket, másrészt biztosítják a megfelelő mozgás végzését a mindennapjaink során. Mindig dolgoznak, legyen az egy edzés a futópályán, rohanás a boltba, hogy a mosogatásról, és az utána következő édes pihenésről ne is szóljunk.


Hű társaink, akikről mostohán csak akkor veszünk tudomást, amikor már fáj, és elkezdjük érezni őket felkelés után, vagy a testedzés során. Az ízületek csak addig némák, amíg minden olajozottan megy. Ellenben fájdalommal jelzik, ha túlerőltetted őket, de fájhatnak egy sérülés után is. A foglalkozási ártalom miatti ízületi panaszok is gyakoriak.


Itasd meg az ízületeid!
Igen, jól olvasod. Köztudott ugyanis, hogy ha nem kellő a folyadék utánpótlás, az ízületi felszín érdesebbé válik, csiszolódni, majd pedig kopni fog. Ez pedig bizony kellemetlen fájdalmat okoz már akár fiatal korban is. Vegyük például a porckorong bántalmakat, melyek nagy része megelőzhető volna csak azzal, hogy elegendő vizet iszunk. Miért is?


A folyadékhiányos porckorong elég rugalmatlan, nehezen bírja a súlyt, és már fájni is kezd a hát, a derék, a nyaki gerinc... aztán elkezd lassan, de biztosan deformálódni, és az idegek is nyomás alá kerülhetnek. Hidd el, a porckorongsérv egyik legnagyobb ellensége az elegendő vízivás!


Te is eldöntötted már, hogy mától több vizet fogsz inni az egészséged védelmének megóvása érdekében?
Próbáld ki az asztali víztisztítóinkat, és élvezd az egészséges, jó ízű és finom tisztított csapvíz ízét. Finom vízből bizonyítottan többet lehet inni!További ízületbarát tanácsaink:

  • Mozogj rendszeresen, sétálj, ússz, vagy tornázz, de ne erőltesd túl az ízületeid!
  • Segíthet a glükozamin, a halolaj tabletta (gyulladásgátló hatású), no és persze a multivitaminok (a legjobbak az antioxidánsok: C és E-vitamin, cink és szelén) is.
  • A glükozamin mellett a chondroitin szulfát, és a metylsulfonil metán (MSM) is a porc építő anyaga, szedd ezeket is!

 

 

Guzorán István
ivóvíz tanácsadó
Wellnet