Wellnet blog

Mennyi vizet igyanak a csecsemők és a kisgyermekek?

2018.09.06 11:44

 

A csecsemőjüket kizárólagosan szoptató anyák egyik legfontosabb kérdése,
hogy szükséges-e szoptatás mellett innivalót is adni a gyermeküknek, vagy az anyatej olyan komplex étel és ital egyben, ami egyidejűleg fedezi a gyermek étel- és italszükségletét.

Az első 6 hónap.
A csecsemők egészséges növekedését és fejlődését szem előtt tartó Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásainak megfelelően az első hat hónapban a csecsemő kizárólagos anyatejes táplálása javasolt. Hazánkban jellemzően négy-hat hónapos korukig kapnak a csecsemők kizárólag anyatejet, azt követően lépésről lépésre ismerkednek meg az új ízekkel, az anyukák fokozatosan vezetik be az étrendjükbe a különféle zöldségeket, gyümölcsöket, majd a húsokat. Lényeges tudni, hogy az anyatej víztartalma megfelelő, így kizárólagos anyatejes táplálás esetén a csecsemő nem szomjazik, a szoptatás mellett egyéb folyadék (tea, víz) itatására nincs szükség.

 

Az „adni plusz folyadékot az anyatej mellett vagy sem” kérdés külföldön is foglalkoztatja az orvosokat/anyukákat.


Egy tudományos vizsgálat során perui, kizárólag anyatejjel táplált csecsemők hidráltsági állapotát vizsgálták. Megmérték azt, hogy a kicsik mennyi anyatejet ittak, mennyi vizeletet ürítettek és annak milyen volt a sűrűsége, azaz mennyire volt koncentrált. A vizsgálat során a külső hőmérséklet magas volt, 26 és 33 oC közötti értékeket mértek, és ez 49 és 96 % közötti, magas páratartalommal társult. Megállapították, hogy a viszonylag nagy meleg ellenére, a kizárólagos anyatejes táplálás elegendő a megfelelő hidráltsági állapot fenntartásához, nem száradnak ki az újszülöttek és a csecsemők.

 

 

A vizsgálat eredményei alapján az anyatej tökéletes étel és ital egyben; ami a kisbaba minden szükségletét fedezi.

 

Hazai ajánlások alapján vannak azonban kivételesnek számító helyzetek és esetek: kizárólagos szoptatás mellett a nyári hőségben javasolt a folyadék, a tiszta víz adása, azért, hogy a csecsemők fokozott izzadásával elvesztett folyadékmennyiség pótolva legyen. Erre a gyermekorvosok és védőnők is felhívják az anyukák figyelmét. A tiszta víznél jobb megoldást a szomjoltásra nem lehet találni; a csecsemőkori teáztatás „kötelezősége” pedig már idejétmúlt. A tiszta víznél nem jobb választás a tea sem, főleg nem akkor, ha mesterséges adalékanyagokat tartalmazó, granulátumból készülő instant teáról van szó, vagy a szülők/nagyszülők ízlése szerinti (túl)édesített teákról.

A csecsemő lázas betegsége, hányása, hasmenése esetén az orvossal megbeszélteknek megfelelően adható víz vagy speciális – gyógyszertárban beszerezhető - sós-cukros vizes oldat a csecsemőknek.

 

6 hónapos kortól

A WHO a hatodik hónaptól adekvát tápértékű, a csecsemő korának megfelelő hozzátáplálás mellett akár két éves korig is ajánlja a szoptatás folytatását. A negyedik-hatodik hónap táján megkezdett hozzátáplálással azonban a csecsemők tápláléka szilárdabbá válik, és étkezéseket követően szomjúság jelentkezik a kicsiknél, még akkor is, ha sótlan, fűszermentes formában kapják a zöldséges-húsos vagy gyümölcsös püréket, turmixokat.

 

Már ekkor kínálni kell a csecsemőket étkezés közben és azt követően tiszta vízzel, kisebb korukban cumisüvegből, nagyobbacskaként csőrös itatóból, majd pohárból.

Korán rá kell szoktatni a csecsemőket/kisgyermeket a rendszeres vízivásra, mivel általában az a tapasztalat, hogy a gyermekek - éppúgy, mint a felnőttek is-, kevesebbet isznak a kelleténél, ami a veséket megterheli.

A gyerekeknek játék közben, séta vagy utazás során is kínálni kell a vizet, mert a játék izgalmában, az új élmények kavalkádjában hajlamosak elfeledkezni szomjúságukról.       

 

Mennyi vizet adjunk a gyereknek?

Korosztálytól függően a napi vízigény különböző. Természetesen az elfogyasztott táplálék jellege, a napi mozgásmennyiség és a külső hőmérséklet is befolyásolja a napi folyadék-szükségletet. Lázas betegség során a megadott értékek dupláját is igényelheti a kis beteg.

 

A napi folyadékszükségletre – vízszükségletre - vonatkozó tájékoztató jellegű adatok:

  • 1 éveseknél: kb. 600 ml = 6 dl/nap
  • 2-3 éveseknél: kb. 800 ml = 8 dl /nap
  • 4-5 éveseknél: kb. 900 ml = 9 dl/nap

Más szakmai források alapján:

  • 1-7 éves korig: napi 6-szor kb. 160 ml, azaz összesen 960 ml = kb. 9-10 dl/nap
  • 7-15 éves korig: napi 6-szor kb. 220 ml, azaz összesen 1320 ml = kb. 13 dl/nap

 

 

Jó tudni!
Érdemes, már kisgyermekkorban hozzászoktatni a gyerekeket az ivóvízfogyasztáshoz. Erre való, ebben segit a finom ivóvizet előállító víztisztító.

 

Guzorán István
ivóvíz tanácsadó