Wellnet blog

A kevesebb palackozott víz a jobb

Guzorán István
Guzorán István
2023.03.31 10:09
A kevesebb palackozott víz a jobb

Az ásványvizek valamivel jobbak, mint a cukros üdítők, de van némi gond velük.

Az mellett, hogy irreálisan drágák, kényelmetlenek, rettentően környezetszennyezőek, nem alkalmasak mindennapi ivóvíz fogyasztásra.

Most megmutatjuk, mi az oka annak, hogy kerülnöd kellene a palackozott vizeket.

Az emberi faj több százezer éves evolúciója során mindig forrásvizet, vagy olyan folyóvizet ivott,
amely úgynevezett kis sótartalmú édesvíz, ami a tetejében még szagmentes is.

Erre a manapság jellemző büdösödő csapvízre úgy reagált, hogy leszokott a vízről és egyszerűen mást kezdett el inni.
lőször a cukros üdítők váltak „népszerűvé”, amelyek egyáltalán nem nevezhetőek egészséges vízpótlónak.
Aztán divatossá váltak a „természetes ásványvizek”.



Az aggodalom abból adódik, hogy amikor a „palackozott természetes ásványvíz” magyar szabványt megalkották,
az alkotók arra nem is gondoltak, hogy emberek óriási tömege naponta, ivóvíz helyett fogyasztja e különleges vizeket.

A szabványalkotók úgy gondolták akkoriban, hogy az ásványvizet időnként fogyasztják csak az emberek,
ezért nagyon liberális határértékeket írtak az egyes vízben található komponensek határértékének táblázatába.

A laikus fogyasztó azt hiszi naivan
,
hogy az ásványvíz talán még az ivóvíznél is jobb, és ez az, amiben nagyon téved!
Sajnos igen sokan az emberi szervezetet károsan megterhelő, rossz minőségű „ásványvizet” fogyasztanak.



A legtöbb ásványvíz esetében a magas sótartalom a „bűnös”.
Az ivóvíz szabvány 1000 milligramm/liter sótartalmat (szárazanyag tartalomnak is írják a palackokon) enged meg,
míg az ásványvizeknél akár 3000, sőt 6000 mg/l-t is eltűr! A túl nagy sótartalmon belül tetézi a gondot,
hogy legtöbbször az ártalmas nátrium (Na-val jelölik) tartalom az oka, amely kedvezőtlen hatásai közül
most csak a vérnyomást növelő hatást emeljük ki. Az ivóvízszabály alapján a természetes ásványvíz
a biológiai vízigény teljes vagy részleges kielégítésére csak fogyasztási előírásokkal alkalmazhatóak.
A fogyasztói előírások jól-rosszul akár még fel is kerülnek az ásványvíz palackokra, csak sajnos ezeket senki nem veszi figyelembe,
a gyártók meg tapintatosan hallgatnak.


Az ásványvizek egy részében szinte alig van a számunkra fontos kalciumból (Ca) és magnéziumból (Mg).
z ivóvíz szabvány ezekre előír egy minimális értéket, ami egyes ásványvizekből sajnos hiányzik (hiánya elősegítheti a csontritkulást).


Az ásványvizek másik véglete is előfordul: találkozni lehet 100 mg/l-nél is kisebb só koncentrációjú ásványvizekkel,
zeket gleccservizeknek is nevezik, ami utal eredetükre.

A baj azonban a nagyon kis só koncentrációból adódik. Ismert, hogy mind a nagyon sós a tengervíz,
mind a só mentes desztillált víz fogyasztásától elpusztul az ember. A nagyon kis só koncentrációjú víz „távozásakor”
értékes só mennyiséget rabol magával a szervezetből.


Még mű-vízzel is lehet találkozni a boltokban. Sőt, rá is van írva: készült desztillált vízből, ezt és ezt a sót hozzáadva!
Igaz, nincs is ráírva, hogy „ásványvíz”, de szépen odateszik a boltban az ásványvizek közé,
és a laikus vásárló (olvasgatás hiányában) máris része egy „kész átverés só”-nak.

 

BANÁLIS OKA LEHET ANNAK,
HA VALAKI MINDEZEK ELLENÉRE NEM ISZIK ELEGENDŐ VIZET!
Egyszerűen nem ízlik a csapvíz......   
a palackozott víz meg 
                        - irreálisan drága, és
                        - borzasztóan környezetszennyező,
                       - bosszantóan kényelmetlen,

Akkor sem kell lemondanod az egyik legfontosabb élelmiszeréről a vízről!



Ha finom víz folyik a csapból, könnyebb több vizet fogyasztanod, ami elősegíti az egészséges táplálkozást, a megfelelő folyadékbevitelt.

Ezzel könnyebben megy az egészséges életmódra átállnod, így többet tehetsz az egészségedért!

 

Jó tudni!

Ügyfeleink visszajelzései alapján azt mondhatom:
Ha a csapvízből finom, minőségi  ivóvizet állítunk elő víztisztítóval, sokkal több fogy,
ami rendkívül egészséges, és hozzájárul az erős immunrendszer támogatásához. 

A finom, minőségi csapvíz miatt könnyebb több vizet fogyasztanod,
ami elősegíti a megfelelő folyadékbevitelt, 
így könnyebb teljesítened a korszerű táplálkozás elvárásait.

  

Ha nem vagy megelégedve a csapvíz minőségével, ízével, nehezen megy a fogyasztása,
víztisztítóval akkor sem kell lemondani a gazdaságos és környezetbarát csapvízről.

A finom, minőségi csapvízről, az egészséges víz előnyeiről, a víztisztítókról, a
kedvezményekről és a 100% Wellnet Sikergaranciáról 
a részleteket megtalálod a víztisztítóink leírásánál!

 

A megoldás a finom ivóvizet előállító víztisztító,
ami gazdaságos, kényelmes és a palackozott vizekkel ellentétben, nem szennyezi a környezetet.



Guzorán István
ivóvíz tanácsadó
Wellnet Kft.