Víztisztító Nyári Vásár

Fizetési megoldás
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Elérhetőségek
Wellnet Kft.

Telefon: +36-70/450-6650
E-mail
Székhely:

2890 Tata, Csapó utca 18.
Postai cím, telephely:
2890 Tata, Honvéd utca 41.

Facebook

Szállítás és fizetés

utánvétellel:
29 900 Ft alatt: 1 490 Ft
29 900 Ft felett: ingyenes.
online bankkártya fizetés setén:
24 990 Ft alatt: 990 Ft
24 990 Ft felett: ingyenes

Wellnet blog
2018.09.12 09:39

A víz az egyik legjobb ásványianyag forrás

A vízben oldott sók határozzák meg a víz ízét, élvezetei értékét, esetleges gyógyhatását.

Kémiai értelemben vett tiszta víz – amit csak vízmolekulák alkotnak - a természetben nem található. Bármelyik természetes eredetű víz – így a forrásvizek, az ásványvizek és a csapvizek is - kevesebb vagy nagyobb számú kémiai összetevőt tartalmaznak. A különféle sók kationjai (pl. nátrium, magnézium, vas, cink, molibdén) és anionjai (pl. klorid, hidrogénkarbonát) változatos összetételben találhatók meg a vizekben. Ezek a - vízben oldott állapotban található - sók határozzák meg a víz ízét, élvezeti értékét, pH-ját és keménységét, valamint az esetleges gyógyhatását is.

A megfelelő folyadékbevitel mellett, a vízben lévő ásványi anyagok is nagymértékben befolyásolják a fittséget, egészséget!


Egy felnőtt ember évente átlagosan 1000 liter (=1 m3) folyadékot iszik meg, és közben nem is gondol arra, hogy ha ez a mennyiség vízből van, akkor szinte észrevétlenül mintegy 1 kg-nyi kőzetnek megfelelő mennyiségű ásványi anyagot is elfogyaszt a vízzel együtt. Ez korántsem jelent problémát, hiszen az elfogyasztott sók, ionok jelentős része a szervezet alapvető működéseihez elengedhetetlenül fontos.

Makroelemek

Az emberi szervezet napi néhány tíz-száz milligrammos (1 gramm = 1000 milligramm) mennyiségtől néhány grammos mennyiségig terjedően igényli az ún. makroelemeket. A vízben – lelőhelytől függően – kisebb-nagyobb mennyiségben megtalálható legfontosabb makroelemek sói/ionjai és ezeknek az emberi szervezetre gyakorolt élettani hatásai a következők:

Nátrium (Na) és kálium (K)

A nátrium és a kálium vízben jól oldódó sók ionjaiként fordul elő az emberi szervezetben, és minden szervben, szövetben megtalálhatók. Míg a káliumionra a sejteken belüli magasabb koncentráció, addig a nátriumionokra a sejteken kívüli térben tapasztalt nagyobb koncentráció jellemző. Mindkettő ion fontos szerepet tölt be a szervezet puffer-rendszereinek a működésében, a szervezet élettani szempontból fontos egyensúlyi pH-értékének a biztosításában. A nátrium és a kálium az idegi, érzékelési folyamatokban is részt vesz, nélkülük az érzékszervek működése is elképzelhetetlen lenne.


A vízben lévő, oldott ásványi anyagok
hatékonyan hasznosulnak.

Kalcium (Ca)

Az emberi szervezetben található kalcium döntő része – mintegy 97 %-a - a csontokban halmozódik fel. Emellett, a fogzománcban is jelentősebb mennyiségben megtalálhatók a kétértékű kalciumion sói pl. kalcium-fluorid.

A kalcium az összes szövetben, sejtben előfordul. Az idegrendszeri folyamatokban létfontosságú, de a mozgást biztosító izom-összehúzódások, és a vérkeringést fenntartó szívizom-összehúzódások is kalciumionok jelenlétén alapulnak.

 

Magnézium (Mg)

A magnézium fontos szerepet tölt be számos enzim működésében. Emellett az izomműködést és az idegi folyamatokat is befolyásolja.

 

Vas (Fe)

A vérben az oxigént a hemoglobint tartalmazó vörösvértestek szállítják. A hemoglobin kulcsfontosságú központi fémionja a vas, aminek a hiányában vashiányos vérszegénység jön létre. A felszívódott vas a szervezetben található létfontosságú molekulák, így a hemoglobin, a mioglobin,  illetve különféle enzimek központi alkotó ionjává válik.

 

A korszerű táplálkozás már nem képzelhető el
étrend-kiegészítők nélkül.

Klorid (Cl)

A sejten belüli tartományban a nátrium ellenionja, de a gyomor sósavképzésében, továbbá a testnedvek ozmotikus állapotának kialakításában is jelentősége van.

 

Foszfor (P)

A csontok és a fogak fontos építőeleme. Fontos a fehérje-, a zsír,- és a szénhidrát-anyagcserében, az energia tárolásában.

 

A csapvíz egy természetes ásványi anyag forrás, kár lenne lemondani róla pusztán csak azért, mert nem ízlik a csapvíz íze. A csapvíz minősége javítható, hiszen erre a való a finom ivóvizet előállító víztisztító. A Wellnet víztisztítók a hasznos, oldott ásványi anyagokat nem, csak az íz és szagrontó, az oda nem való anyagokat szedik ki a vízből.

Guzorán István
Ivóvíz tanácsadó

 

Webáruház készítés