Víztisztító Nyári Vásár

Fizetési megoldás
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Elérhetőségek
Wellnet Kft.

Telefon: +36-70/450-6650
E-mail
Székhely:

2890 Tata, Csapó utca 18.
Postai cím, telephely:
2890 Tata, Honvéd utca 41.

Facebook

Szállítás és fizetés

utánvétellel:
29 900 Ft alatt: 1 490 Ft
29 900 Ft felett: ingyenes.
online bankkártya fizetés setén:
24 990 Ft alatt: 990 Ft
24 990 Ft felett: ingyenes

Wellnet blog
2019.04.16 12:02

A sokoldalú víz locsolkodós, misztikus arca

Aki a vízzel, ivóvízzel foglalkozik nap, mint nap, az elsősorban az egészségre, környezetvédelemre gyakorolt kedvező hatásokkal találkozik, de rendszeresen előkerül a víz rituális alkalmazása is. Ugyan ez számunkra határterület, de ilyenkor húsvét, húsvéthétfő táján a sokoldalú víz másik arcával is szívesen ismerkedünk. Szinte minden nép kultúrájában fellelhető a víz rituális alkalmazása a szertartásos mosdás, a maga vallásos, misztikus jellegével együtt.

 


Rengeteg babona, szokás is emlékeztet a víz mágikus erejére.

A vízbe való merülés, vagy a vízzel való leöntés ősidőktől fogva szokásos és elterjedt. A víz, mint a testet, - sőt egyes hiedelmek szerint a lelket is - megtisztító elem, számos vallás rítusaiban játszik központi szerepet.

A magyar hagyományok között a húsvéthétfői locsolkodás az egyik legismertebb népszokás.

 

A locsolkodás eredete a Magyar Néprajzi Lexikon szerint a víz ősi óvó, védő, rontáselhárító, termékenységvarázsló szakrális megtisztító szerepére vezethető vissza. Valójában ennek az ősi, pogány hiedelemvilágnak a keresztény vallásba olvadásaként találkozunk a ma ismert húsvéthétfői locsolkodás néphagyományával.
Természetesen van vallási legendája is a locsolkodásnak.

Az egyházi magyarázat szerint az eredete egyrészről a keresztelésre utal, hiszen a Bibliából ismert Keresztelő János, a Jordán folyó mellett hirdette a megtérést és a bűnbánatot. Követőit a folyóba merítette, jelezve, hogy ily módon megtisztultak a bűneiktől és új életet kezdhetnek. A keresztény egyházban megmaradt ez a keresztelés rituáléja, mint beavató szentség ma is működik. A keresztelés során a víz a hit nyilvános kifejezését és egyben a keresztény egyházhoz való csatlakozást, annak üdvözlését jelenti.

Másrészről a vallási eredetet Krisztus feltámadására vezetik vissza. Jézus feltámadását hirdető jeruzsálemi asszonyokat a zsidók locsolással akarták elhallgattatni. A Jézus sírját őrző katonák szintén locsolással akarták távoltartani a feltámadás hírét vivőknek.

Érdekes, hogy bár a keresztény vallás az egész világon elterjedt, a locsolkodás csupán Közép-Európában terjedt el.

 A víz megtisztító, termékenységvarázsló erejébe vetett hít
az alapja a húsvéti locsolásnak.

 

Napjainkban a vödör víznél finomabb formája lehet a víztisztítóval tisztított vízzel locsolás, elterjedt az is, amikor illatos kölnivel és locsolóvers elmondásával kell kiérdemelni a jutalmul kapott festett hímes tojást.

Végezetül ezzel a kedves locsolóverssel kívánunk jó locsolkodást mindenkinek!

E szép házba nyitottam, 
Nefelejcset találtam, 
Nem hagyhatom hervadni, 
Meg szabad-e locsolni? 

 

Guzorán István
ivóvíz tanácsadó

A mindennapjaimban az ivóvízzel elsősorban az egészségre, környezetvédelemre gyakorolt kedvező hatásai miatt találkozom. Az ivóvíz sok-sok arcából általában ezt látom. Meg természetesen azt, hogy az emberek nem isznak elegendő vizet, holott a megfelelő ivóvízfogyasztás az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy pozitív változást hozz az életedbe és a környezetedbe.

A megoldás a finom ivóvizet előállító víztisztító,
ami gazdaságos, kényelmes és nem szennyezi a környezetet.Nézd meg a legújabb, TAVASZI VÍZTISZTÍTÓ VÁSÁR alkalmából meghirdetett akciós ajánlatot most, itt!


Webáruház készítés